Rumola... Safari için Güvenlik kodunu çözebilme artık mümkün...

Rumola"yı, web sayfalarında görmeyenlerin karşısına çıkan güvenlik kodlarını çözümleyen bir tarayıcı eklentisi olarak tanımlayabiliriz. Bu eklenti ile, görmeyenler, rahatlıkla sayfa içerisinde ilerleyebilirler. Rumola”"nın en sevdiğim yanı ise birden çok tarayıcıyı destekliyor olmasının yanı sıra bir de halen beta aşamasında olan Android sürümünün de mevcut olması.. Safari, firefox ve Chrome tarayıcılarında çalışabilen Rumola’ nın ücretli olması da en büyük dezavantajı. Gerçi, eklenti ilk kurulduğunda 5 adetlik bir deneme imkanı verdiği ve bu sayede de sistemin rahatlıkla test edilebileceği söyleniyor. Ancak gerek ilk yüklememde gerekse de tekrardan baştan yaptığım yüklemelerde de bir türlü o 5 seferlik deneme hakkını yükletemedim. Bunu yapmak istediğimde, karşıma kalan deneme hakkımın sıfır olduğunu ve 22 Mart 2015 tarihinde kalan haklarımın süresinin dolacağını belirten mesajla karşılaşıyorum. Haliyle de bu deneme olayının pek de mümkün olmadığını söyleyebilirim.

Rumola’nın buradaki web sayfasında hem Safari hem Firefox hem de Chrome için indirme bağlantıları bulunuyor. Bu bağlantılardan kullandığınız tarayıcınıza ait olanı tıkladığınızda sizi otomatik olarak tarayıcının eklenti indirme sayfasına yönlendiriyor ve buradan da Rumola’yı tarayıcınıza kısa sürede kurabiliyorsunuz. Artık geriye sisteme giriş yaparak kullanmaya başlamak kalıyor.

Rumola’yı, ilk kurduğumuz dailk yapmamız gereken, sesli bildirimleri açmamız. Bunun için tarayıcınızdaki eklenti olarak kurulmuş olan Rumola menüsünden “Activate the Rumola voice notifications” (Rumola sesli bildirimleri aktifleştir)seçeneğini tıklayarak sesli geri bildirimleri aktif hale getirmemiz gerekiyor. Rumola’yı kullanabilmemiz için geriye bi de kredi satın alıp yükleme işlemimi tamamlamamız gerekiyor. Bunun için, Rumola, bizi kendi menüsünden “Purchase more credits (0 remaining)” (Daha fazla kredi satın al (kalan 0)) seçeneği ile kredi satın alma sayfasına yönlendiriyor.

Rumola kredisi satın almanın iki temel yolu var. Bunlardan biri paypal ile hem dolar hem de euro kurlarından ayrı ayrı satın alma bağlantıları. Paypal Euro seçeneğini kullanırsak 1 yıl süreli 50 krediyi 0,79 Euroya, 6 ay süreli 150 krediyi ise 1,55 Euroya satın alabiliyoruz. Dolar seçeneği ile bu krediler sırası ile 0,99 ve 1,95 dolara satın alınabiliyor. Popular olan ve bence de çok daha kolay olan satın alma yöntemi ise mobil ödeme yöntemi. Bu yöntemde cep telefonunuz ile SMS göndererek 5 Liraya 1 yıl süreli 132 kredi satın alınabiliyor. Gönderilen SMS’lerin ücretleri de ayrıca GSM oparatörleri tarafından ücretlendirilebiliyor.
Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra da kayıt işlemi için e-posta ile kayıt isteniyor ve verilen e-postaya gelen şifre ile sisteme giriş yaparak Rumolayı kullanmaya başlayabiliyoruz. Artık Rumola menüsünde kalan kredi olarak 132’yi görebiliyor olmamız gerekiyor.

Bu kadar anlattıktan sonra da, artık Rumola’nın nasıl kullanıldığı konusuna geçmenin vakti geldide geçiyor bile.:)

Rumola menüsüne bir göz atacak olursak, aşağıdaki sıra ile menüdeki seçenekleri görebiliriz.

Switch automatic search off, (Otomatik aramayı kapat)
Bu seçenek, Rumola’nın bir sayfaya girdiğimizde bu sayfada bir güvenlik kodu olup olmadığını otomatik olarak arıyor ve sonuç bulursa “CAPTCHA found on this page” (Bu sayfada güvenlik kodu bulundu) şeklinde bizi sesli bildirimle uyarıyor. Normal şartlarda bu andan itibaren Rumola’nın bulduğu güvenlik kodunu çözümlemeye başlayıp sonucunu ilgili metin alanına yapıştırması gerekiyor. Ancak bu işlem çoğu sayfada biraz uzun sürüyor. Daha da ileride değineceğim gibi bu sorunun da üstesinden gelinebilecek imkanlar sunuluyor. Eğer Rumola’nın otomatik olarak sayfadaki güvenlik kodunu arayıp algılamasını istemiyorsak Rumola menüsünden “Switch the automatic search” (Otomatik aramayı kapat) seçeneği tıklanmalı.
Otomatik arama kapalı iken kullanabileceğiniz “Search for CAPTCHAs on this page” (Bu sayfada güvenlik kodu ara) seçeneği ile sayfada bir güvenlik kodu olup olmadığını öğrenebiliriz. Bu sayede de güvenlik kodunun olup olmadığını tespit ettikten sonra gene çözümlemek için biraz beklememiz gerekiyor tabii ki.
Başlanan bir güvenlik kodu çözümlemesini iptal etmek için ise, menüdeki “Cancel Rumola on this page” (Bu sayfada Rumola’yı iptal et) seçeneğini tıklamalıyız.
Menüdeki “This page is not processing correctly” (Bu sayfa doğru bir şekilde işlenmiyor) seçeneği ise Rumola’nın içinde bulunulan sayfanın doğru bir şekilde işlem yapamadığını düşünüyorsanız yardımınıza koşuyor. Bu seçenek tıklandığında bir rapor penceresi açılıyor. Bu pencere ile istenildiğinde sorunun kısa bir.özetini de yazarak raporun Rumola’ya gönderilme imkanı sunuluyor.

Sistemin işleyişine kısaca bir değinecek olursak da , güvenlik kodu içeren bir sayfaya geldiğimizde ya bu güvenlik kodunu Rumola otomatik olarak algılıyor, ya biz menüdeki güvenlik kodunu ara seçeneği ile biz algılatıyoruz ya da güvenlik kodunun yazılacağı metin alanına gelerek bu sayfada güvenlik kodu olduğunu sağ tık menüsü ile algılatıyoruz. Her üç halde de bir güvenlik kodu algılandığında Rumola bizi “CAPTCHA found on this page’ (bu sayfada güvenlik kodu bulundu) şeklinde bir sesli bildirimi ile haberdar ediyor. .
İlk senaryoda güvenlik kodu algılandıktan sonra Rumola’nın bu kodu çözümlemesini bekliyoruz. Eğer çözümleme işlemi neticelenmez ise doğrudan güvenlik kodunun yazılacağı metin alanına giderek sağ tık menüsündeki “Use this field to enter CAPTCHA” (Güvenlik kodunu girmek için bu alanı kullanın) seçeneğini tıklamamız gerekiyor. Bu sayede Rumola’yı bir nevi zorlayarak güvenlik kodunu çözümlemesini sağlıyoruz.İkinci senaryoda ise, güvenlik kodunu algılama işini biz menüden yaptığımız zamanda da gene “bu sayfada güvenlik kodu bulundu” anonsunu duyduktan sonra çözümlenmesi için bekliyoruz. Eğer Rumola’yı zorlamamız gerekiyorsa sağ tık menüsü ile bu işlemide yapıyoruz.
Bu ilk iki senaryodaki algılama işlemine gerek kalmadan da üçüncü senaryoda ki gibi doğrudan güvenlik kodunun yazılacağı metin alanına gidilerek, sağ tık menüsündeki “Use this field to enter CAPTCHA” (Güvenlik kodunu girmek için bu alanı kullanın) seçeneğini kullanarak güvenlik kodunun algılanmasını sağladıktan ve b”Bu sayfada güvenlik kodu bulundu” anonsunu da duyduktan sonra tekrar ikinci kez sağ tık menüsündeki aynı seçeneği tıklayarak çözümlenmesini sağlatabiliriz.

Tüm senaryolarda bahsedilen çözümleme işlemi başlatıldıktan sonra da Rumola güvenlik kodunu çözümleyip ilgili metin alanına otomatik olarak yapıştırıyor. Bu bahsettiğim üçüncü senaryo en hızlı ve kullanışlı olanı kanımca.
Bir de çözümleme aşamasında güvenlik kodunun girileceği metin alanına herhangi bir metin girişini kendimiz yaptığımız taktirde işlem otomatik olarak iptal ediliyor ve bu durum bir sesli anons ile bildiriliyor.

Sistem üzerinde yaptığım denemelerde bazı sitelerdeki güvenlik kodunu çözümlemede kod algılandıktan sonra uzun bir süre beklenilse ve hatta yukarıda bahsettiğim zorlama işlemi yapılsa bile bir sonuca ulaşılamıyor. Hotmail, outlook gibi Microsoft hesabı ile ilgili sayfalarda durum bu şekilde. Yandex’de yaptığım denemelerde ise Rumola, yapabildiğim herşeyi yaptım ama gene de güvenlik kodunu çözümleyemiyorum diye haber veriyor. Google’da ise kod hemen çözümlenebiliyor. Genel de ise güvenlik kodu algılandıktan sonra sağ tık menüsündeki seçenek ile zorlama işleminden sonra kısa sürede ilgili alana kod yapıştırılıyor.

Genel bir değerlendirme yapılması gerekirse, Rumola bazı sayfalarda sonuçsuz kalsa da özellikle Mac(daki Safari tarayıcısı için iyi bir alternatif. Ücretli bir servis olmasıda windows platformu bakımından diğer alternatifleri karşısında pek kullanışlı konuma oturtamıyor kendisini.

Küçük bir dip not da eklemek gerekirse, benim tüm deneyimlerimin OS X sistemindeki Safari tarayıcısı üzerinde gerçekleştirildiğini belirtmem gerekiyor.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantılarada bir göz atabilirsiniz.

Rumola hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Rumola’nın beta aşamasındaki Android sürümü olan Rumola Light hakkında bilgi edinmek için ise buraya tıklayınız.

Rumola’nın detaylı talimatları için de, buraya tıklayınız.

Kategori: