M Braille 3.0 ve Getirdikleri

Bu yazı, editörlerimizden Engin Yılmaz'ın bir e-posta paylaşım grubunda; yakında App Store içerisinde yer alacak M Braille 3.0 güncellemesinin yeni özellik ve getirilerini kaleme aldığı bir ileti içerisinden derlenmiştir.

Herkese merhabalar arkadaşlar. Malum uzun süredir bahsettiğim 3. Parti klavye olarak MBraille çok yakında güncelleme haliyle app store içinde yerini alacak. Bu sürümü kurmadan önce bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum. 
1. MBraille güncellemesi yaptığınızda daha önce full paketi almış olanların ekstra bir ücret ödemeleri gerekmiyor. 
2. MBraille satın alıp belge paketini almayanların bu belge paketine geçmeleri gerekiyor.
3. MBraille uygulamasını ücretsiz kullanan arkadaşların yalnızca klavyeyi satın alma şansları da var. Yalnızca klavye fiyatı 9 dolar olarak belirlenmiş. 9 dolar verip paketi aldığınızda, 3. Parti olarak MBraille kullanabileceksiniz. Ancak MBraille ana uygulaması içindeki, facebook, mail gönderme, birini arama tarzı işleri yapamıyorsunuz, yalnızca tweet ve sms gönderme gibi ücretsiz sürümde yapılan şeyleri yapıp MBraille ayarlarını yapabiliyorsunuz. 
4. Sonuç olarak MBraille uygulamasını ilk kez indirenlerin mağazasında 3 seçenekleri olacak. A: Ücretsiz kullanım: bunun için herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor, uygulamayı indirin ve kullanın. Daha önce ücretsiz sürümde yapılabilen her şey geçerli. 
B: Klavye: 9 dolar verip bu opsiyonu aldığınızda, MBraille uygulamasını 3. Parti klavye olarak kurabilecek ve her yerde kullanabileceksiniz, ancak, MBraille ana uygulamasında yapabildikleriniz ücretsiz sürümle aynı olacak. 
C. Full paket veya belge paketi: burada da hem 3. Parti klavye, hem de MBraille içindeki diğer uygulamalarla etkileşimi sağlayan her şeyi yapabileceksiniz. 
Bu uzunca hiç sevmediğim ücret meselelerinden sonra MBraille 3. Parti klavyeyle ilgili bilmeniz gerekli bazı hususlara dikkatinizi çekmek istiyorum. 
1. Klavyeyi cihazınıza kurduktan sonra MBraille güncellemesini yapmanız ve daha önce yapmadıysanız, uygulama içi satın alımı gerçekleştirmenizi takiben, sırasıyla ayarlar, genel, klavye, klavyeler (1 2 vs) denen yere girin. buradan yeni klavye ekle dümesine çift dokunun. Seçenekler arasında MBraille de görünecek. Çift dokunun ve ekleyin. 
Aman acele etmeyin işimiz bitmedi, Klavyeler içinde MBraille de çıkınca içine girin ve burada tam erişime izin ver anahtarına çift dokunarak açık hale getirin. Klavyeyi ekledikten sonra aman bu adımı atlamayın. 
2. Klavyeyi kullanmak için herhangi bir yazma alanında boşluk çubuğunun ve dikte dümesinin solunda kalan sonraki klavye düğmesine basın. Bir kaç klavye ekliyse sizde, MBraille klavyesini bulacaksınız. 
3. Bildiğiniz MBraille klavyesini kullanarak yazın. Klavyeden çıkmanın iki yolu var. 3 parmağınızı sola doğru çektiğinizde klavye kapanır ve yazdıklarınız ekranda görünür. Yalnız bunun dez avantajı şu: yeniden klavyeyi açtığınızda direk MBraille klavyesi karşımıza gelir ama imleç yazının en başına yerleşir. 
Bu nedenle ben ikinci yöntemi yani 3 parmağı sağa çekme yöntemini kullanıyorum; bu bizi sonraki klavyeye geçirecek. Yine yazdıklarımız ekrana yansıyacak ama imleç en son bıraktığımız yerde kalacaktır.
4. MBraille üçüncü parti klavye malesef bazı dezavantajlarla geliyor arkadaşlar. Bunlardan en önemlisi daha önce yazılı olan şeyi MBraille klavyesi açıkken görememek. Özellikle doğrudan yazma modu kapalıysa, yalnızca o an yazdıklarınızı görebilir ve içinde dolaşabilirsiniz. Doğrudan yazma modu açık olduğunda ise aslında yazılı olan metni görebilme şansınız var teorik olarak, ama yalnızca sözcük sözcük metin içinde dolaşabiliyorsunuz ve satır bittiğinde, karakter incelemesine geçerek bir alt Satıra inmeniz ve tekrar sözcük incelemesiyle dolaşmanız gerekiyor. Klavyedeki bu kısıt malesef 3. Parti desteğinin sıkıntılarından kaynaklanıyor. 
5. Nedir bu doğrudan yazma meselesi derseniz şöyle: Parmağınız altıncı noktaya basılıyken diğerini sağa çekerek girilen doğrudan yazma modu, aslında iOS braille uygulamasının yaptığı işi yapıyor. Karakterler girildikçe doğrudan ekrana yazılıyor. Kısaltmalı modda kelimeler boşluk girildiğinde ekrana yazılıyor. Mevcut metni de görüntülemek, sözcük sözcük de olsa imleci hareket ettirerek tüm ekranı dolaşmak, kişi ekleme veya enter yapıldığında bir sonraki alana geçilmesi gibi olayları kullanabilmek adına bu modda kalmayı tercih edebilirsiniz, ancak malesef bu modda yazdıklarınızın tümünü okutmanız mümkün olmuyor. Yalnızca yeni satıra geçip yazdığınız bölümü tüm olarak MBraille ile okutabiliyorsunuz. Yani kendine göre avantaj ve dezavantajları var. 
El altıncı noktaya basılıyken bir daha sağa kaydırma yaparsanız doğrudan yazma kipi kapanıyor) bu durumda yazdıklarınız MBraille hafızasında tutuluyor ve siz 3 parmağı sağa veya sola çekerek, sonraki ;klavyeye geçtiğinizde veya ;klavyeyi kapadığınızda yazdıklarınız esas yazma alanına aktarılıyor. Bu modda yalnızca o an yazdıklarınızı görebiliyorsunuz ve ekranda daha önce yazılı olan metni göremiyorsunuz. Buna karşın o an yazdığınız tüm metin içinde tıpkı MBraille ana uygulamasında olduğu gibi istediğiniz gibi dolaşabiliyor, yeni satıra da geçseniz tüm metni okutabiliyorsunuz. Örneğin ben bu uzun iletiyi doğrudan yazma kapalıyken yazıyorum çünkü yazdığımı daha rahat kontrol ediyorum. Ama web sayfaları gibi alanlarda doğrudan yazmayı kullanmak daha mantıklı geliyor. Tercihi siz yapacaksınız. En son hangi modu seçtiyseniz, bir daha klavyeyi açtığınızda yine o mod etkin geliyor. 
6. Uygulamaya bir de piyano modu eklendi. Yani tüm parmaklarınızı yan yana dizip braille daktilo gibi yazma olanağı. Bunu MBraille ana uygulamasındaki ayarlardan açabileceğiniz gibi, 3. Parti ;klavyede el altıncı noktaya basılıyken sola kaydırma hareketiyle açıp kapayabilirsiniz. özellikle 5s ve sonrası için yararlı olabilir. Bendeki 6da örneğin gayet parmaklarım sığıyor ekrana. Hatta bu modda ekranın tamamı braille ile kaplanmadığı için örneğin kime alanında bir kaç harf yazdığınızda çıkan adresleri görüp tıklayabiliyorsunuz. Ama ne yalan söyleyim benim için ekran karşıda modunun verdiğiği rahat yazma imkanını vermiyor. yine de denemek isteyenler için altıncı noktaya basıp sola kaymak kadar yakın. Bu modu tekrar kapamak için yine aynı hareketi yapacaksınız unutmayın. Yani altıncı noktaya el basılıyken sağa kaydırmak doğrudan yazma modunu açıp kapayacak, sola kaydırmak da piyano düzenini açıp kapayacak. 
7. Son olarak bu sürümdeki bir dezavantajdan bahsedeyim.
3. Parti klavyede MBraille ana uygulamasındaki nokta komutları mevcut değil. ancak tüm metin inceleme işlevleri, kısaltmaların açılıp kapanması, seçme, kesme ve kopyalama işlemleri mümkün. Ayrıca yeni eklenen bir özellik var. El 1 2 3. noktalara basılıyken diğer parmağı yukarı kaydırdığınızda, en son kullandığınız 2 klavye dili arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Eğer buradan ingilizceyi seçerseniz, doğrudan ingilizce kısaltmaları kullanma olanağınız var. 
Sonuç olarak; halen eksikleri olmakla beraber MBraille 3. parti klavye yola çıktı ve app store onayını bekliyor. Bundan sonra umarım, hem apple tarafının 3. Parti klavyeleri muzdarip eden sorunları ortadan kaldırması, hem de MBraille'in daha yaratıcı çözümler bulmasıyla ilerleyeceğimizi düşünüyorum.
Atladığım bir şey varsa şimdiden affola.

Kategori: