MBraille 2 ve Temel Yenilikler!

Merhabalar. Bu anlatımımızda MBraille 2.0 kullanmaya başladığınızda karşılaşacağınız yenilikleri toparlamaya çalıştık. Bu yeniliklerde bir eksiklik olmaması için, Yeni özeliklerin detaylarını MBraille yardım dosyasından derledik.

MBraille de neyin nesi diye soranlar için: MBraille uygulamasının iPhone üzerine 6 nokta kullanarak Braille yazmanızı sağlayan üçüncü parti bir klavye uygulaması olduğunu belirtelim. MBraille ile Deneyimli bir Braille Daktilo kullanıcısı dakikada 260 karaktere kadar çıkabilen bir hızda yazabiliyor. Türkçe kısaltmalar da desteklendiği için, iPhone üzerinde yazmak hiç bu kadar kolay olmamıştı desek, Kör Braille kullanıcıları ne demek istediğimizi anlayacaktır.

MBraille ücretsiz sürümünde yazdığınız şeyleri SMS veya Twitter aracılığıyla göndermeniz mümkün.

Ücretli sürümde ise, Yazılan metnin uygulama kapandığında panoya kopyalanması, MBraille üzerinde bir kişi veya numaranın aranması, Sesli ve video facetime aramalarının yapılması, Skype aramaları, Face book durum güncellemeleri, Takvim girişleri, Whats app mesajlaşmaları, Blind Square komutları, Drafts uygulamasıyla not alma,  web sayfalarının açılması, Google aramaları ve daha fazlası yapılabiliyor.

Nokta komutları kullanılarak 6 noktayla Metin seçiminden düzenlemeye ne kadar çok şeyin yapılabildiğine inanamayacaksınız. 2.0 sürümünde artık yazım kontrolü yapmak ve kendi kısaltmalarınızı oluşturmak da mümkün olacak.

2.0 sürümüyle gelen pro sürümünü satın aldığınız taktirde de Mbraille ile not alma, Dropbox desteği ve metin içi arama gibi özelliklere sahip olacaksınız.

MBraille uygulamasını aşağıdaki bağlantıdan edinebilirsiniz.

https://itunes.apple.com/app/mbraille/id639199558?l=en&mt=8

 

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz MBraille kullanımıyla ilgili tüm detayları içeren güncelenmiş yardım dosyasına ulaşmak için de aşağıdaki bağlantıyı kullanın.

http://mpaja.com/static/mbraille/help20-tr.htm

MBraille içersindeki yardım bölümünden de bu detayları görebilirsiniz.

Gelelim MBraille 2.0 içersinde karşımıza çıkacak yeniliklerin bulunduğu yardım bölümlerine.

Not: Aşağıdaki anlatımlarda yer alan, Dosya yönetimi ve Dropbox desteğiyle metin içi arama özellikleri Pro sürümünde desteklenmekte olup Daha önce uygulamayı satın alan kullanıcıların da ekstra ücret ödemesi gerekecektir. Bunun dışındaki yeniliklerden ise tüm kullanıcılar yararlanabilecektir.

Dosya Yönetimi ve Dropbox desteği

.aç dosyaadı

dosyaadı.txt dosyasını MBraille klasörü içersinden açar. Eğer TXT dışında bir uzantı kullandıysanız, bunu belirtmeniz gerekir

.aç

dosya adı olmaksızın verilen nokta aç komutu /MBraille klasöründe bulunan dosyaların listesine gözatmanızı sağlar.
Eğer dosya adını hatırlamıyor ama A ile başladığını hatırlıyorsanız, ".aç A" yaparak dosya adında A geçen dosyaları listeleyebilirsiniz.

liste içinde gezmek için parmağı sola sağa veya yukarı aşağı kaydırın. istediğiniz dosyayı açmak için çift dokunun. İşlemi iptal etmek isterseniz ekranın en altında iptal düğmesi bulunmaktadır.

.kaydet

Metin ara belleğindeki metni açıldığı dosya adıyla kaydeder. Eğer yeni bir metin ara belleğiyse, dosya adı varsayılan olarak notes.txt olarak kaydedilir.

.kaydet dosyaadı

Geçerli metin ara belleğini dosyaadı.txt olarak kaydeder. Dosya /MBraille klasörüne kaydedilir ve buraya dosya gezgininden veya p c'nize bağlandığınızda ulaşabilirsiniz.

.sil dosyaadı

Sizden onay alarak dosyayı siler. Eğer dosya adını boş bırakır veya bir kısmını yazarsanız, eşleşen dosyaların listesi size sunulacaktır.

Dropbox

Ayarlardan Dropbox dosya eşzamanlamasını açabilirsiniz. Bu durumda tüm dosya yönetim komutları Dropbox üzerinde çalışacaktır.

Dropbox içersinde, dosyalar applications/MBraille içinde saklanacaktır.

Metin rumuzları oluşturmak için rumuz komutları

rumuzlarla isteğe bağlı metinlerinize kısaltmalar oluşturabilirsiniz. Rumuz boşluk veya yeni satır için parmağınızı kaydırdınızda genişleyerek belirlediğiniz metne dönüşür.

Örnekler:

.rumuz adm: Engin Yılmaz

Artık yalnızca adm yazarak Engin Yılmaz yazabilirim.

Eğer kısaltacağınız şey kısaltmayı sonlandıracak boşluklar içermiyorsa, tırnak işaretine gerek yoktur. Böyle bir şeye ihtiyacınız olduğunda, şu biçimde yapabilirsiniz:

.alias ans: " Buraya imzanız gelecek: "

Rumuzunuzda yeni satırlarda olsun istiyorsanız, bu satırları \n (ters bölü n) yaparak gösterebilirsiniz. Örneğin aşağıdaki mailimza rumuzu

.rumuz mailimza: "\nKucak dolusu sevgilerimle,\n\nEngin\n\nMBraille ile gönderildi -- www.engelsizerisim.com\n"

Böyle bir durumda mailimza şu biçimde genişler:

Kucak dolusu sevgilerimle,

Engin

MBraille ile gönderildi -- www.engelsizerisim.com

Öte yandan MBraille her braille tablosunda ters bölü sembolü barındırmayabilir ve böyle uzun kayıtları \n ile yapmak çok uygun olmayabilir. Bu yüzden daha iyi bir yol var:

.rumuz rumuzum metin

Bu komut mevcut MBraille metnini rumuz metni olarak alacaktır. Lütfen dikkat: rumuz adından sonra iki nokta işareti olmayacaktır. örneğimizdeki rumuz adı olan rumuzum kelimesinden sonra iki nokta işareti koymadan metninizi yazmalısınız.

İpucu: Mevcut olanlara dayayanan yeni nokta komutları oluşturabilirsiniz. Örnek:

.rumuz .sa: .sms adem

Rumuzları listeleme

.rumuz

Tanımladığınız tüm rumuzları listeleyecektir.

Kaydetme ve yükleme

.rumuz kaydet

Rumuzları alias.mb adlı bir dosyaya kaydedecektir. Bu dosyada tanımlaan rumuzlar MBraille başladığında otomatik olarak yüklenecektir.

Eğer Dropbox kullanıyorsanız, rumuzlarınızın cihazlarınız arasında otomatik olarak eşzamanlanacağını hatırda tutun. alias.mb basit bir metin dosyası olduğundan, alias.mb dosyasını değişiklik yapmak için herhangi bir editörle açabilir,
ya da yararlı bulduğunuz bir alias.mb dosyasını arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. Dosya bir başka MBraille programına iTunes veya Dropbox ile transfer edilebilir.

Elbette alias.mb dosyasını doğrudan MBraille içinde düzenleyebilirsiniz. bunun için ".aç alias.mb" komutuyla dosyayı açıp, .kaydet komutlarını kullanarak değişikliklerinizi kaydedebilirsiniz.

Dosya biçimi:

rumuzum1: tanım rumuzum2: bir başka rumuz tanımı

Boş satırlar ve # ile başlayan satırlar yok sayılır. (.rumuz kaydet komutunun dosyanın üzerine yazdığını ve rumuzları alfabetik olarak sıraladığını hatırda tutun. komutlar kaybolur.)

İki nokta yerine, '=' işaretini de rumuz tanımının başlangıcını göstermek için kullanabilirsiniz. En soldaki işaret geçerlidir. (Her braille tabloda '=' işareti olmadığından, ':' işaretini varsayılan olarak seçtim.)

Rumuz çağırma

.rumuz yükle

alias.mb dosyasını MBraille uygulamasını kapamadan çağıracaktır. Bu şekilde alias.mb dosyasını bir PC'de düzenleyip, Dropbox MBraille klasörüne kaydederek test için telefonunuza hemen yükleyebilirsiniz.

Rumuzları silme

Mevcut bir rumuzu silmek için yalnızca boş olarak tanımlamanız yeterli.

.rumuz mailimza:

Önceden oluşturduğumuz ileti imzasını silecektir.

tüm rumuzlardan kurtulmak için, Boş bir alias.mb dosyası kaydedip .rumuz yükle komutuyla bu dosyayı çağırabilirsiniz.

Notlar

Rumuz genişlemeleri herhangi bir braille kısaltmasından önce genişleyecektir. Rumuz genişlemesi yinelenemez. alias.mb dosyasında, satırların başına ".rumuz " komutu koymanıza gerek yoktur.

 

Metni Seçme, Kopyalama ve Yapıştırma

İnceleme işlevini kullanarak metin içinde dolaşın. Aradığınız noktayı bulduğunuzda, eliniz halen 3'üncü noktada basılıyken 2'inci noktaya da basın. El 2 ve 3'te basılıyken metin içinde sağa sola kaydığınızda, okunan metinler seçilecektir. Siz hareket ettikçe, VoiceOver seçilen metni belirtecektir. Seçilen metni kopyalamak için, 2 ve 3 halen basılıyken 5'inci noktaya basın. Seçili metni kesmek için, bu sefer 4'üncü noktaya basın.

Seçiminizi bulunduğunuz yerden sona kadar veya bulunduğunuz yerden başa kadar genişletmek için, eliniz 123 noktalara basılıyken, sona doğru seçmek için diğer parmağınızı sağa, başa doğru seçmek için sola kaydırın.

Metni mevcut ekleme noktasına yapıştırmak için bir parmak 2'inci noktaya basılıyken diğer parmağınızı aşağı kaydırın. O an panodaki metni duymak için el yine 2'inci noktaya basılıyken diğer parmağınızı yukarı kaydırın. MBraille kopyalama ve kesme fonksiyonlarıyla panoya aldığınız metni yapıştırabileceğiniz gibi başka bir uygulamadan kopyaladığınız metni de yapıştırabilirsiniz.

 

Bir metni imlecin bulunduğu noktadan sonuna kadar okumak için iki parmağı aşağı kaydırın.

Metni baştan okumak için tek parmağı aşağıdan yukarı kaydırın.

Metin içersindeki toplam karakter ve sözcük sayısını öğrenmek için iki parmağı aşağıdan yukarı kaydırın.

Arama

 

Arama kipine girmek için 4,5,6 noktalara parmaklar basılıyken diğer parmağınızı yukarı veya aşağı kaydırın.

 

Süpürme yönü arama yönünü de belirler. aşağı süpürme ileri, yukarı süpürme geriye doğru arama yapacaktır.

 

Arayacağınız şeyi yazın ve yeni satır için aşağı kaydırın. Arama o an imlecin olduğu yerden seçilen yöne  doğru yapılacaktır. bulunduğunda, imleç ilk eşleşen sonucun hemen başına konumlanır ve eşleşen kaydın olduğu satır numarası ve cümle söylenir.

 

Bir sonraki eşleşmeye gitmek için tekrar aşağı kaydırın. Arama otomatik olarak sona ya da başa dönecektir. Eğer bu biçimde arama yönü değişirse, bunu duyacaksınız.

 

Arama kipinden çıkmak için 4,5,6. noktalara basılıyken yine diğer parmağı aşağı veya yukarı kaydırın. İmleç son eşleşmenin solunda kalacaktır.

 

 

Yazım Kontrolü

Yazım kontrol yardımını MBraille ayarlarından yapılandırabilirsiniz.

Yazım kontrolü için 3 seçeneğiniz bulunmaktadır:

  1. Yazım kontrolü yap. MBraille her yanlış yazılan sözcükte bip sesi çıkaracaktır.
  2. Yalnızca sözcük incelemesi sırasında yazım kontrolü yap.
  3. Önerileri otomatik olarak harf harf kodla.

Ayarlardaki ilk anahtar yazım kontrolünü açıp kapayan ana anahtardır

Yazım yanlışlarını düzeltme

MBraille bir yazım yanlışı algıladığında, otomatik olarak önerilerin listesini de gösterebilir

Bir öneriyi şöyle bir parmak hareketiyle seçebilirsiniz:

Yazarken veya inceleme yaparken yazım yanlışını gösteren bip sesini duyduğunuzda, Parmağınız birinci noktaya basılıyken, diğer parmağınızı aşağı veya yukarı hareket ettirerek herhangi bir yazım önerisini seçebilirsiniz. Listedeki ilk seçenek, öyle kalmasını isteyebileceğiniz düşünülerek yanlış yazılan sözcük olarak bulunur. Parmaklarınızı kaldırdığınız anda seçim yapılmış olur ve yazmaya devam edebilirsiniz.

Eğer ayarlarda önerileri otomatik olarak harf harf kodlayı seçtiyseniz, Önerileri aşağıdaki Merhaba kelimesindeki gibi duyarsınız.

"Merhaba, m,e,r,h,a,b,a"

Ayarlardan bağımsız olarak, parmağınız birinci noktaya basılıyken diğerini sağa doğru hareket ettirerek herhangi bir öneriyi harf harf telafuz ettirebilirsiniz. Bu özellik ayrıca kaç adet yazım önerisi olduğunu da şu biçim de bildirecektir:

merhaba, m,e,r,h,a,b,a, 4 bölü 14

Kullanıcı yazım sözlüğü

yazdığınız sözcüğü yazım sözlüğüne eklemek için, Parmağınızı birinci noktaya basılı tutun. böylece yazdığınız ve bip sesinin çıkmasına neden olan seçenek üzerinde olacaksınız. ardından parmağınız birinci noktaya basılıyken diğer parmağınızı sola kaydırın. Sonrasında, sözcüğü eklemek isteyip istemediğinize dair bir onay sorusuyla karşılaşacaksınız.

.szlk nokta komutu kullanıcı sözlüğüne eklediğiniz sözcükleri listeler. dilerseniz bunlardan birini silebilirsiniz.

MBraille ayarlarını değiştirme

Bazı MBraille komutlarını .ayr komutuyla kontrol edebilirsiniz.

Kullanım:

.ayr [ayar-adı] [değer]

Bu şekilde kontrol edilebilen mevcut ayarlar şunlardır:

.ayr auto-caps [on|off]

Eğer "on" denilerek açık yapılırsa, noktalama işaretinden sonra gelen ilk harf büyük olacaktır.

.ayr otomatik-temizle [on|off]

Eğer bu ayar açıksa, MBraille arka plana geçtiğinde, MBraille metin arabelleğindeki metin silinir ve yalnızca yapıştırılmak üzere panoda kalır.

.ayr tklmyk [on|off]

Yeni satır sesini açar veya kapar.

.ayr hassasiyet [değer]

Kaydırma hassasiyetini 18 ile 50 arasında ayarlar. Değer küçüldükçe hassasiyet artar. Varsayılan değer 28'dir. Eğer değeri 18 olarak ayarladıysanız ve parmak uçlarınız biraz fazla gerginse, Değeri değiştirmekte güçlük yaşayabilirsiniz.

.ayr salla-sil [on|off]

Metni cihazı sallayarak silmenizi sağlar. Varsayılan olarak açıktır.

.ayr kayma-yon-degisimi

Ekran karşıda modundayken yukarı aşağı kayma yönünü değiştirir.

.ayr

Geçerli ayar değerlerini belirtir.

 

Kategori: 

2 Yorum

Teşekkürler...

Engin Bey, bu faydalı yazı için teşekkür ediyorum. Görülüyor ki program kendini hızla geliştiriyor. Ancak birtakım özellikleri kullanmak için ek ücret ödemek zorunda kalmak da can sıkıcı tabi.

Ynt: MBraille 2 ve Temel Yenilikler!

Harika yazınız için çok teşekkürler Engin hocam. Bence MBraille tek kelimeyle harika bir program. Özellikle de benim gibi yavaş yazanlar için muhteşem ve çok hızlı yazmayı sağlayan bir program. Benim için iphone demek Braille demektir. MBraille sayesinde çok hızlı yazıyorum. Üstelik yazım kontrolü yapmak çok kolay oluyor. MBraillenin her geçen gün daha çok gelişeceğine inanıyorum. İyiki MBraille var. Tek kelimeyle harika bir uygulama bence. Başka söyleyecek hiçbir söz bulamıyorum. Mbraille konusunda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.