MusicBuddy+

Uygulama açıklaması: 

MusicBuddy, müzik albümü arşivinizi yönetmenizi kolaylaştırmak için tasarlanmış bir uygulamadır. Arşivinizdeki albümlerin kolay erişilebilir bir veri tabanında toplanmasını istiyorsanız MusicBuddy uygulamasını denemelisiniz. MusicBuddy uygulamasını kullanmak eğlenceli ve kolaydır. Elinizdeki albümlerin bilgilerini girin; ödünç aldığınız veya verdiğiniz albümleri takip edin; oluşturduğunuz arşivi tüm cihazlarınızla senkronize edin. Sonuç olarak, elinizdeki albümleri oldukça geniş bilgilerle donatılmış bir veri tabanında biraraya getirin.
Özellikler:
**albüm bilgilerini ekleyin: sahip olduğunuz albümlerin adını, sanatçılarını, albüm tipini(konser kaydı, studio albüm, single vs..), uzunluklarıyla birlikte şarkı listesini, albüm kliplerini, albümün yayınlandığı medya ortamını, albümün müzik türünü(klasik müzik, pop vs... gibi), albümün yayınlandığı yılı, albümü yayınlayan müzik şirketini ekleyin. Bunlar ilk bakışta akla gelen temel albüm bilgileridir. Fakat, MusicBuddy ile girebileceğiniz albüm bilgileri bunlarla sınırlı değildir.
**daha ayrıntılı albüm bilgileri ekleyin: temel albüm bilgilerine ek olarak çok daha spesifik albüm bilgileri de ekleyebilirsiniz. Üstelik, bu yeni bilgiler size özel ayrıntılar da içerebilir. Albüme verdiğiniz puan, albümün liste fiyatı ve sizin albüm için ödediğiniz bedel, albümden siz de kaç adet bulunduğu, albümün nerede bulunduğu, albümün aranjör bilgisi, varsa orkestra, albümün yayınlandığı ülke, albümün ilk yayınlandığı yıl, şirket ve prodüktör bilgisi, albümün total uzunluğu, medya cinsi ve elinizdeki albüm medyasının kondisyonu, albümde çalan müzisyenler/vokaller, söz yazarları, albüm sürümü, albümü size kimin önerdiği, albümü satın aldığınız tarih, kişisel notlar ve çok daha fazlasını albüm bilgisi olarak eklemeniz mümkündür.
**albüm bilgilerini elle girmek yerine albümün barkodunu taratın veya google music aramasıyla bilgileri hızlıca ekleyin.
**albümlerinizi kategoriler halinde organize edin: müzik türünden farklı olarak, albümlerinizi daha spesifik ve daha kişiselleştirilmiş kategoriler altında da organize edebilirsiniz. Albüm kategorilerini de yine tamamen siz belirlersiniz. Böylece, elinizdeki albümleri kendi hiyerarşinize göre gruplamış olursunuz.
**albümlerinize etiketler ekleyin: müzik türü ve kategori sınıflamalarına ek olarak, albümlerinize etiketler ekleyerek organizasyonunuzu daha derin bir noktaya taşıyabilirsiniz. Örneğin, senfonik rock müzik türündeki albümler arasında bir grup albümü ingiliz senfonik rock grupları kategorisi altında toplayabilir; buradaki albümlere de onları daha iyi sınıfladığını düşündüğünüz özel etiketler atayabilirsiniz. Etiketleri müzik türü ve kategorilerden ayıran en temel fark, bir albüme birden fazla etiket atanabiliyor oluşudur.
**favori albümlerinizi öne çıkarın: arşivinizdeki albümler arasında dilediğiniz albümleri favorilerinize ekleyin.
Albüm takas trafiğinizi ekleyin ve takip edin: sık sık albüm takası mı yapıyorsunuz? Arkadaşlarınızla birbirlerinize verdiğiniz albümleri takip etmekte zorlanıyor musunuz? Hiç sorun değil. MusicBuddy ile, tüm takas trafiğinizi albüm bilgilerinize ekleyebilirsiniz. Böylece, kime hangi albümü ne zaman verdiğinizi, ve bunun tam tersi kimden hangi albümü ne zaman aldığınızı kolayca izleyebilir; albümlerin ödünç alınma ve verilme durumları değiştikçe bunları tekrar tekrar kaydedebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, albüm takası yaptığınız kişileri MusicBuddy kişisi olarak da ekleyebilirsiniz.
**sahip olmak istediğiniz albümleri istek listenize ekleyin: MusicBuddy ile, henüz sahip olmadığınız ama almayı planladığınız albümleri istek listenize ekleyebilirsiniz. Bu sayede, albüm alma trafiğinizi daha düzenli bir hale getirebilirsiniz.
**temel görünüm filtrelerini kullanın: MusicBuddy arşivinizdeki albümleri etiketlerine, favori olanlara, ödünçlük durumlarına, fiziksel konumlarına, satın alındıkları yere, kondisyonlarına, arşive eklenme ve satın alınma tarihlerine ve albümü size kimin önerdiğine göre filtreleyebilirsiniz. Arşivinizdeki albümleri bu genel filtrelere ek olarak Albüm sanatçılarına, müzik şirketine, albümde çalan müzisyen/vokallere, yayınlanma yılına, müzik türüne, albüm tipine, albümün medya biçimine, albümün uzunluğuna, orkestraya, prodüktöre, albüm diline, söz yazarlarına vs.... göre de ayrıca filtreleyebilirsiniz. Son olarak, tüm bu filtreleri oluşturduğunuz albüm kategorilerine tekrar uygulayabilirsiniz. filtre seçeneklerinin bu denli fazla olması ilk bakışta kafa karıştırıcı gibi görünse de, bu sayede onbinlerce albümlük arşivlerde dahi aradığınızı saniyeler içinde bulabilirsiniz.
**albümleriniz arasında arama yapın: MusicBuddy arşivinizde albüm araması yapın ve aradığınızı saniyeler içinde bulun.
**albümlerinizi dilediğiniz özelliğe göre sıralayın: albümlerinizi istediğiniz kriterlere göre filtrelemenin yanı sıra, filtrelenen sonuçları dilediğiniz şekilde sıralayabilirsiniz. Sıralama kriteri olarak dilediğiniz özelliği belirleyebilirsiniz. Örneğin, albüm uzunluğuna göre bir sıralama yapmanız veya satın alınma tarihine göre en yeni albümleri öne çıkaracak bir sıralama düzeni belirlemeniz mümkündür. Albümleri sıralamak, bazı durumlarda önemsediğiniz parametrelerin öne çıkartılmasını sağlayabilir. Sonuç olarak; ayrıntılı albüm alanlarını düzenleyerek, albümlerinizi bu bilgilere göre filtreleyerek ve nihayet filtrelenen albümleri yine dilediğiniz özelliğe göre sıralayarak arşivinizi kusursuz biçimde yönetebilirsiniz.
**albüm bildilerini daha sonra tekrar düzenleyin: albüm bilgilerini dilediğiniz zaman tekrar tekrar düzenleyebilmenin yanında, bir grup albüm üzerinde etiket ataması yapabilir; kategoriler arası taşıyabilir; ödünçlük durumunu değiştirebilir ve her hangi bir alandaki bilgiyi topluca güncelleyebilirsiniz. Böylece arşivinizdeki albümlerin sayısı arttıkça oluşabilecek dağınıklığın ve tutarsızlık ihtimalinin önüne geçersiniz. Albüm bilgilerinin topluca yeniden düzenlenebilmesinin başka bir avantajı da, yanlış bilgi girişi durumlarında toplu ve hızlı bir düzeltmeye imkan veriyor olmasıdır. Örneğin, bir grup albümde çalan gitaristi yanlış girdiğinizi varsayalım. Onlarca albümdeki gitarist bilgisini tek tek düzeltmekle uğraşmak yerine(ki büyük ihtimalle uğraşmaz ve böylece arşivinizin dağınıklığını arttırırsınız); gitarist bilgisini tek hamlede değiştirmek çok daha hızlı ve verimli olacaktır.
**albümlere atanan özellikleri yönetin: arşivinize albüm ekledikçe etiketler, müzik türleri, sanatçılar, albümde çalan müzisyen/vokaller, kategoriler, müzik şirketleri, aranjörler, prodüktörler, söz yazarları vs.. tüm özellikler için geniş bir liste oluşmaya başlar. Örneğin, on bin albümlük bir arşivde binlerce müzisyen, yüzlerce etiket, onlarca kategori ve bir o kadar müzik şirketi oluşmuştur. Tıpkı albümlerinizin bilgilerini düzenlediğiniz gibi, albümlerinize atanan bu tür bilgileri de tekrar tekrar düzenleyebilirsiniz.
**arşivinizi dışa aktarın: ister tüm arşivinizi, ister belirli bir filtreyle eşleşen albümleri, ister seçtiğiniz bir grup albümü tek bir pdf, html veya csv dosyasında dışa aktarabilirsiniz. Üstelik oluşturduğunuz bu dosyayı dilediğiniz servise gönderebilir, dosya olarak her hangi bir konuma kaydedebilir veya e-mail ile paylaşabilirsiniz. Dahası, oluşturacağınız dosyanın hangi alanları içereceğini de tekrar tekrar belirleyebilirsiniz. Bu seviyede bir esneklik sayesinde, dışa aktarılan dosyanın içermesini istediğiniz bilgileri tamamen siz belirlemiş olursunuz. Örneğin, albüm bilgilerini ayrıntılı bir veri tabanında toplarken, paylaşma veya göz atma amacıyla oluşturduğunuz dışa aktarılmış dosyada bazı ayrıntılara yer vermemeyi tercih edebilirsiniz. Benzer senaryolar kullanım tercihlerinize göre değişiklik gösterecektir.
**arşivinizi yazdırın: albüm arşivinizi bir dosyada dışa aktarmak yerine yazdırmayı da tercih edebilirsiniz. Yukarıda açıklanan dışa aktarım mekanizması arşivin yazdırılmasında da birebir aynı şekilde çalışacaktır.
**diğer servislerdeki albümlerinizi MusicBuddy arşivinize içe aktarın: popüler müzik servislerinden içe aktarın. Böylece, kullandığınız popüler müzik servisleriyle lokal arşiviniz arasında senkronizasyon şansına sahip olun.
**albümlerinizi başkalarıyla paylaşın: MusicBuddy arşivinizde bulunan istediğiniz bir albümü twitter, facebook veya başka bir uygulama aracılığıyla diğerleriyle paylaşın.
**arşivinizi yedekleyin: MusicBuddy arşivinizi iCloud veya dropbox hesabınıza yedekleyin ve gerek duyduğunuzda da aldığınız yedeği geri yükleyin. Orijinal dosya değiştikçe otomatik yedek alınmasını sağlayabileceğiniz gibi; elle yedek almayı da tercih edebilirsiniz.
**arşivinizi senkronize edin: yedek almaktan farklı olarak, arşivinizin tüm cihazlarınızda anlık olarak eşzamanlanmasını da isteyebilirsiniz. Bu seçenek, özellikle birden fazla apple cihazı kullanıyorsanız idealdir. Bununla birlikte, farklı cihazlarda farklı albüm arşivleri kullanmak isterseniz yedekleme daha iyi bir fikir olacaktır.
**uygulama ayarlarını özelleştirin: MusicBuddy uygulamasında gerek albüm bilgisi girerken, gerek albüm listesini filtreler, sıralar ve görüntülerken kullanacağınız ayarları kişiselleştirebilirsiniz. Örneğin; albüm bilgisi girerken doğrudan görünür hale gelecek önemli ayrıntılar ile, isteğe bağlı eklenecek daha spesifik bilgileri belirleyebilir; görünüm ve albüm bilgisi filtrelerinin hangilerinin görünür olacağına karar verebilir; varsayılan alan bilgilerini seçebilir; albüm listesinde görünür olacak bilgileri sınırlayabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

erişilebilirlik notları

uygulama VoiceOver ile tamamen uyumlu ve erişilebilirdir.

uygulama yorumu

aslında tıpkı aynı geliştiricinin diğer arşiv yönetim uygulamaları gibi oldukça başarılı bir uygulama olduğunu söyleyebilirim. Fakat, çok önemsediğim bazı eksikleri de var.
1. Uygulama her albümü tam bir bütün şeklinde ele alıyor. Oysa, albümler bilgi içeriği bakımından birbirinden oldukça farklı olan parçalardan oluşur. Örneğin, 2. Parçada gitarı x kişisi çalarken 3. Parçada y kişisi çalmıştır. Uygulama özellikle bu tür bilgilerin hassas biçimde eklenmesine olanak vermiyor. Ek olarak, albümdeki her parçadan aynı ölçüde hoşlanmayız. Bazı parçaları diğerlerinden daha belirgin kılmak ve öne çıkarmak isteriz. Uygulama buna da pek imkan vermiyor. Sonuç olarak, albüm içinde parça bazlı gezinememek ve albüm bilgilerini parçalara göre düzenleyememek önemli gördüğüm eksiklikler.
2. Albüm bilgileri alanlarında da eksiklikler var. Örneğin, albümün yapıldığı studio ve albümü kaydeden ses mühendisini özel alanlarda belirtemiyoruz. Bu tip bilgileri notlar kısmına yazmak da kötü bir görüntüye sebep oluyor.
3. Uygulamanın son iOS teknolojilerine entegrasyonunda da eksiklikleri var. Klavye kısayolu eksikliği, siri ve urlScheme desteğinin olmaması ve modern bir araç takımından yoksun olması gibi eksikliklerden de bahsetmek mümkün.
Sonuç olarak, kişisel albüm arşivinizi yönetmek için oldukça güçlü bir uygulama; bununla birlikte meseleye biraz daha müzisyen bakış açısıyla yaklaşanlar ise yukarıda yazdığım sebeplerle tatmin olmayabilirler.

Uygulama kategorisi: 

Müzik

Uygulama erişilebilir mi?: 

Tamamen erişilebilir

Düğme etiketleri: 

Tüm butonlar etiketli

Uygulama ücretli mi?: 

Ücretli