iOS 9 ile gelen iPhone 6S ve 6S+ modellerindeki 3D Touch özelliğine bir bakış

Bu yazımızda, 3D ya da Force Touch özelliğinin iOS 9 yüklü iPhone6S ve 6S+ cihazlarında VoiceOver ile nasıl erişilebilir olarak kullanıldığını açıklamaya çalışacağız. Her ne kadar elimizde cihaz olmasa ve deneme fırsatımız bulunmasa da, yeni iPhone'lar Amerika'da satılmaya başlandı ve cihazları alıp anlatımlar yapan ve Podcast kaydedenler olmuş. Applevis editörlerinden Scott Davert, bu konuda yazılı ve sesli anlatım hazırlayanlardan birisi. Biz bu yazımızda onun açıklamalarindan yararlanacağız. Zaman zaman bire çeviriyle, zaman zaman da fikir beyan ederek, yorumlar ekleyerek yazımızı oluşturacağız.
Yazımıza başlamadan önce, 9 Eylül 2015 tarihindeki Apple WWDC. 2015 programında tanıtılan iOS 9 ve iPhone 6S ve 6S+ modellerine kısa bir göz atalım.
iOS 9 Betalarını dağıtmaya, Apple her zaman olduğu gibi Haziran ayında başladı. GM sürümüyle birlikte, 6 Beta kullanıcılara sunuldu. 3. Beta ile birlikte, Apple Betaları herkese açtı ve Public Beta uygulamasına geçti. iOS 9 çıkmadan 1 hafta önce de, Apple iOS 9.1 Betalarını geliştiricilere ve genele açtı. Sonuç olarak, iOS 9 16 Eylül tarihinde resmi olarak tüm kullanıcılar için yayınlandı. iOS 9'un göze çarpan birkaç özelliğinden bahsederek bu kısmı noktalayalım.
iPad'ler için çoklu ekran desteği, aynı anda iki uygulamayı ekranda görüntüleyebilme.
Düşük pil moduyla pil önründen tasarruf etme.
Eklenen yeni tasarımla Notlar uygulamasındaki geliştirmeler. Notlara resim ekleme, konum ekleme, bağlantı ekleme ve elle çizme özelliği.
Harita uygulamasına toplu taşıma modu eklendi. Bazı şehirlerdeki metro, otobüs ve tren hatlari gibi toplu tasima araçlarinda navigasyon servisi.
Yeni iCloud Drive uygulaması ve Ayarlar\iCloud içinden iCloud Drive'a ayrı olarak erişim.
Uygulama değiştiricinin görünümünde değişiklik.
Ekran parolaları artık 6 haneli olarak girilmek zorunda.
Spotlight ile uygulamalar içinde de arama yapabilme.
Tabi ki bunların yanında, bu yazımızda bahsedeceğimiz 3D touch veya Forse Touch özelliği.

iOS9 ve özelliklerinden kısaca bahsettikten sonra, Apple tarafından duyurulan ve 2 gün önce 12 ülkede aynı anda satışına başlanan yeni iPhone modellerine de kısaca gözatalım.

iPhone 6S: 4.7 inch ekran boyutuyla gelen iPhone 6S, Dual Core 1.8GHZ Apple A9 işlemciye sahip. Cihazın 16,64 ve 128gb modelleri mevcut. Önceki modellerin aksine ram boyutunu 2GB olarak belirleyen Apple, kamerada da bir yeniliğe gitmiş ve cihaza 12MP kamera eklemiş.
Li-Po 1715 mAh çıkarılamaz bataryanın eşlik ettiği iPhone 6S, uzay grisi, gümüş, altın ve gül altın sarısı renklerinde piyasaya sürüldü.

iPhone 6S+: 5.5 İnch ekran ile birlikte tanıtılan iPhone 6S+, iPhone 6S ile aynı işlemci olan Apple A9 Dual Core 1.8GHZ işlemci ile geliyor.
Yine 6S gibi 16,64 ve 128GB modelleri bulunan 6S+, 2GB Ram ve 12MP kameranın da sahibi.
6S+ modelinin 6S'ten farkı, çıkarılamaz Li-Po 2750 mAh batarya ile gelmesi. Renk olarak yine aynı şekilde, uzay grisi, gümüş, altın ve gül altın sarısı renkleri tercih edilmiş.

Bu kısa tanıtımdan sonra, gelelim 3D Touch özelliğine. Yazının başında belirttiğim gibi, Applevis Editörlerinden Scott Davert, iPhone 6S modeliyle 3D Touch kullanımını yazılı ve sesli olarak açıklamaya çalışmış. Biz de onu referans alarak, bu yazımızı oluşturuyoruz.
Hepimiz, 3D Touch özelliğinin nasıl çalışacağını, Voice Over kullanıcılarını etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyoruz. Hepsinden önemlisi, bu özelliğin Voice Over ile kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmek istiyoruz. Bu soruların cevabını, bu yazı içerisinde alabileceğinizi umuyorum.

3D Touch nedir?

3D Touch özelliğinin ne olduğunu, Apple sayfasındaki açıklamadan öğrenelim:

iPhone 6s, telefonunuzla etkileşim kurmanın yepyeni bir yolunu sunuyor. iPhone şimdi ekrana ne kadar baskı uyguladığınızı algılayabiliyor. Dokunma, Kaydırma ve Kıstırma gibi tanıdığınız Multi-Touch hareketlerine ek olarak, 3D Touch teknolojisi sizi Peek ve Pop gibi yeni hareketlerle tanıştırıyor. Böylece iPhone deneyimi işlevsellikte yeni bir boyut kazanıyor. 3D Touch’ı kullandığınızda, iPhone küçük dokunuşlarla size yanıt veriyor. Bu sayede uyguladığınız baskının etkisini sadece görmekle kalmıyor, aynı zamanda hissediyorsunuz.

Apple sayfasındaki bu açıklamaya göre, iPhone artık ekrana ne kadar baskı yaptığımızı algılayacak, bu baskının şiddetine ve süresine göre gerekli işlemleri yaparak farklı seçenekler sunacak.
Bu özellik ilave edilirken, önceden kullanılan dokunma, kıstırma, tıklama ve kaydırma gibi diğer dokunma hareketleri de kullanılabiliyor olacak.
Bu teknoloji ile, hayatımıza iki yeni terim daha girecek. Yukarıda bahsedildiği gibi, bunlardan birisi Peek (Peekin), bir diğeri de pop (Popin).

Bu iki terimin de ne olduğunu, yine Apple sayfasındaki resmi açıklamadan öğrenelim:

Peek ve Pop ile her tür içeriğin ön izlemesini görebilir, hatta bu içeriklerin üzerinde bazı işlemler yapabilirsiniz. Örneğin bir iletiye hafifçe bastırarak, yani Peek hareketini kullanarak, gelen kutunuzdaki her bir mail’e göz atabilirsiniz. Mail’lerden birini açmak isterseniz ekrana biraz daha bastırabilir, yani Pop hareketini kullanabilirsiniz.

Buradan anlaşıldığı kadarıyla, ekrana hafif bir baskı uygulayarak parmağımızı bekletmek Peek, biraz fazla baskı uygulayarak bekletmek ise Pop olarak adlandırılmaktadır.

Bu iki hareketin kullanım detaylarını, yine Apple sayfasındaki açıklamayı inceleyerek anlamaya çalışalım.

Peek ile, mail’lerinizi açmadan önce onlara göz atın.

3D Touch, gelen kutunuzdaki mail’lere çok daha hızlı ve etkin bir şekilde göz atabilmenize yardımcı oluyor. Peek hareketiyle bir mail’e göz atmak için hafifçe bastırmanız yetiyor.

Mail’in içeriği, gelen kutunuzun üzerinde görüntüleniyor. Kısa bir iletiye bakıyorsanız ve ihtiyacınız olan tek hareket Peek ise, gelen kutunuza dönmek için bastırmayı bırakmanız yetiyor.

Peek görünümünden daha ayrıntılı bir görünüme geçmek istediğinizde biraz daha kuvvetli bastırarak, yani Pop hareketini kullanarak iletiyi tam ekranda açabiliyorsunuz. Tıpkı, gelen kutunuzdaki mail’leri açarken kullandığınız dokunma hareketi gibi.
Applevis Editörü Scott Davert, bu özellikleri Voice Over etkin bir iPhone 6S ile deniyor ve başarılı bir şekilde çalıştığını söylüyor. Ayrıca Davert, bu hareketlerin uygulanmasında, Voice Over kullanıcıları ve gören kullanıcılar arasında fark olmadığını belirtiyor. Yani, gören bir kullanıcı da, parmağını ekrana koyarak hafif veya sert bastırıyor, Voice Over kullanıcıları da...
Bu noktada benim anlamadığım, mail uygulamasında iletileri çift tıklayarak görüntülemek ve sertçe uzun basıp tüm ileti içeriğini görüntülemek arasında ne fark olduğu. Her iki şekilde de aynı sonuca ve işlemlere gidiyorsa, neden farklı iki metod koyarlar, bunu anlayamadım.

Fazla detaya girmeden, Peek ve Pop hareketleriyle başka neler yapılabiliyormuş, bunlardan biraz daha bahsetmekte yarar var. Yine açıklamalarımızı, resmi Apple Türkiye sayfasından alarak devam ediyoruz.

Bir web sitesine gitmeden önce, orada neler olduğuna bakın.

Biri size bir web sitesi bağlantısı gönderdiğinde, bulunduğunuz ekranı terk etmeden Peek hareketiyle bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Bağlantıya hafifçe bastırın, sayfanın üst kısmı tıpkı Safari’de olduğu gibi açılsın. Bulunduğunuz ekrana geri dönmek istediğinizde ise, sadece bastırmayı bırakın.

Eğer Safari’de sayfanın tamamını görüntülemek isterseniz, bağlantıya biraz daha kuvvetli bastırın ve Pop hareketiyle hemen açın.

Yeni fotoğraflar çekerken, eski çektiklerinizi görün.

Fotoğraf çekiyor ve o ana kadar çektiğiniz fotoğrafları görmek istiyorsanız, küçük resme hafifçe bastırarak Peek hareketiyle o fotoğrafları görüntüleyebilirsiniz.

Küçük resim simgesi, çektiğiniz fotoğraflarda daha rahat gezinebilmeniz için ilerletme çubuğuyla birlikte açılır. Fotoğraflarınıza göz atmak için bastırmaya devam edip sola kaydırın. Fotoğraf çekmeye devam etmek için bastırmayı bırakın.

Bir fotoğrafı açmak istediğinize karar verirseniz, biraz daha bastırarak Pop hareketiyle açın. Açılan pencereden fotoğrafı paylaşabilir, düzenleyebilir, favorilerinize ekleyebilir veya silebilirsiniz.

Bir adresin üzerine bastırarak, haritadaki konumuna göz atın.

Biri size bir adres gönderdiğinde, bulunduğunuz ekrandan ayrılmadan Peek hareketiyle harita üzerinde adrese göz atabilirsiniz.

Bağlantıya hafifçe bastırdığınızda, ilgili konum ekranın üst tarafında görüntülenir. Bastırmayı bıraktığınızda, adresin bulunduğu ekrana geri dönersiniz.

Eğer bölgeyi derinlemesine keşfetmek isterseniz, biraz daha bastırarak Pop hareketiyle tam haritayı görüntüleyebilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamalarda görülmektedir ki, 3D Touch özelliğini kamera, harita, Safari ve mail gibi birçok uygulamada kullanabileceğiz.

Bu Peek ve Pop eylemlerinin yanında, bir de hızlı eylemler adında farklı bir özellik daha yine 3D Touch teknolojisiyle karşımıza çıkıyor. Bu özelliğe de hem Apple açıklamalarından, hem de Scott Davert'ın deneyimlerinden yararlanarak gözatmaya çalışacağız. Şunu belirtmeliyim ki, Scott Davert 3D Touch kullanımında Peek ve Pop hareketlerini yalnızca Mail uygulamasında kullanmış ve açıklamış, Safari, harita ve kamera gibi uygulamalarda deneme yapmamış. Yaptıysa bile bunlara anlatımlarında yer vermemiş. Ancak anlatımlarında, bu özelliğin sorun teşkil ettiği bir uygulamadan da söz etmemiş. Demek ki, bu özelliklerin diğer uygulamalarda da çalıştığı varsayılmalı.
Biz dönüyoruz tekrar hızlı eylemlere...
Hızlı eylemleri, yine önce Apple sayfasındaki açıklamaları temel alarak anlamaya çalışalım, gerektiğinde Davert tarafından yapılan açıklamalardaki notlardan da ilave ederek devam edelim.

Hızlı Eylemler.
Sıklıkla yaptığınız şeylere giden kısayol.

Hızlı Eylemler ile, en sık yaptığınız şeyleri daha hızlı ve daha az adımda yapabilirsiniz. Favori kişilerinizden birine mesaj yazmaya başlayabilir, kamerayı çabucak açarak bir selfie çekebilir veya yol tarifi alabilirsiniz. Üstelik, bu işlemlerin çoğunu Ana Ekran’dan tek bir bastırma hareketiyle yapabilirsiniz.

Hızlı Eylemler çoğunlukla Ana Ekran’dan, tek bir bastırma hareketiyle çalışır. Örneğin, favori kişilerinizden birini aramak için Telefon simgesine bastırmanız yeter.

Bu özelliği, Scott Davert ana ekranda sesli anlatımında deniyor ve başarılı bir şekilde çalıştığını görüyoruz. Ana ekranda hızlı eylemler içeren bir uygulamanın üzerinde dokunup parmağınızı beklettiğinizde, bir klik sesi geliyor ve bir açılır menü açıldığını hissediyorsunuz. Davert bunu Notlar üzerinde denemiş ve Yeni not, notları düzenle gibi öğelerin notlar uygulamasını açmadan göründüğünü açıklıyor. Parmağınızı hiç bir şeye tıklamadan ekrandan kaldırdığınızda, herhangi bir şey olmadan tekrar ana ekrana dönüyorsunuz. Bu özelliğin Voice Over ile de uyumlu bir şekilde çalıştığını da belirtmemize gerek yoktur herhalde.

Tek bir bastırma hareketiyle video kaydetmeye, selfie çekmeye ve çok daha fazlasını yapmaya başlayın.

Ana Ekran’daki Kamera simgesine bastırarak anında selfie veya video çekebilir, hatta ağır çekim gibi bir kamera moduna gidebilirsiniz.

Sohbete her zamankinden daha hızlı başlayın.

Yeni bir mesaj yazmaya başlamak veya favori kişilerinizden birine ulaşmak için Ana Ekran’da Mesajlar’a bastırmanız yeter.

Gideceğiniz yere daha az adımda ulaşın.

Evinize giderken hızlıca yol tarifi almak, bulunduğunuz konuma bir iğne eklemek, konumunuzu bir arkadaşınıza göndermek veya yakınınızda neler olduğuna bakmak için Harita’ya bastırın.

Yukarı kaydırın, yapabileceklerinize ulaşın.

Peek hareketiyle içeriklerinizi görüntülerken, ekranı yukarı kaydırarak sık kullanılan işlemlerin bulunduğu bir menüye ulaşabilirsiniz. Örneğin Safari’de ekranı yukarı kaydırarak bir bağlantıyı kopyalayabilir, sayfayı yeni bir sekmede açabilir veya bir web sitesini Okuma Listesi’ne ekleyebilirsiniz.

Kişilerinize anında erişin. Hem de fotoğraflarını gördüğünüz her yerden.

Kişilerinizden biriyle ilgili olarak kayıtlı tüm bilgileri görüntülemek için, o kişinin Mail veya Mesajlar uygulamasındaki ya da iOS 9’da sizin ayarladığınız herhangi bir konumdaki profil fotoğrafına bastırın.

Mail’lerinizi bastırma ve kaydırma hareketleriyle yönetin.

Mail’lere Peek hareketiyle göz atarken, herhangi bir iletiyi sola kaydırarak silebilir veya sağa kaydırarak okunmadı olarak işaretleyebilirsiniz.

iPhone’unuzla daha fazla etkileşime girmenin daha fazla yolu.

3D Touch, iOS 9’un her noktasında çalışarak, her gün yaptığınız şeyleri daha doğal ve kolay hale getirir. Sadece biraz daha bastırarak, yaptığınız her şeyi kolaylıkla daha iyi bir deneyime dönüştürebilirsiniz.

Bir bastırma hareketiyle klavyenizi trackpad’e dönüştürün.

Notlar, Mail ve Mesajlar gibi uygulamalarda klavyeye bastırdığınızda, klavyeniz tam bir trackpad gibi davranır. İmleci kullanarak istediğiniz metni hassas bir şekilde seçebilir ve değiştirebilirsiniz.

Birden fazla uygulamayla çalışırken işlemleri her zamankinden daha hızlı yapın.

Multitasking görünümüne geçmek için Ana Ekran’ın sol tarafına bastırın. Aradığınız uygulamayı bulana kadar kaydırmaya devam edin. Bulduğunuzda, açmak için dokunun.

Baskıya duyarlı çizimlerle hayranlık uyandırın.

3D Touch, Notlar uygulamasıyla da çalışır. Böylece fikirlerinizi daha yaratıcı ve ayrıntılı şekillerde kaydedebilirsiniz. Aklınıza gelen bir şeyi çizerken veya not alırken, hafifçe bastırarak ince çizgiler veya biraz daha bastırarak kalın çizgiler elde edebilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamaların çoğu Apple sayfasından alınmıştır. Bu açıklamalara göre yeni 3D Touch ile birçok işlem yapılabilmektedir. Ancak 3D Touch özelliği şimdilik kısıtlı uygulamalarla kullanılabilmektedir. Bu uygulamalar çoğunlukla Apple tümleşik uygulamalarıdır. Davert'ın belirttiğine göre, 3D Touch destekleyen 3. Parti uygulamalar, şu anda yalnızca Dropbox ve Twitter.Diğer uygulamalarda güncellemelerle bu özelliğe kavuşacaktır, buna şüphe yok.

3D Touch özelliğini kullanmak istemezseniz, devredışı bırakabilirsiniz. Ayarlar\Genel\Erişilebilirliğe gidip, 3D Touch öğesini tıklayıp bu özelliği kapatıp açabilirsiniz. Ayrıca, bu kısımda 3D Touch dokunma hassasiyetini de ayarlayabilirsiniz. Light hafif, Medium orta ve firm sert seçeneklerinden birini seçerek bu özelliği kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak, 3D Touch özelliği iPhone ve dokunmatik cihaz kullanımına ilginç bir yön getirecektir. Ancak özellikle ekranda fiske hareketleriyle dolaşmaya alışmış kişilerin, bu özelliği kullanmakta zorlanacağı belirtiliyor. Çünki 3D Touch kullanımında, bazı durumlarda parmağı ekrandan kaldırmadan kullanmak gerekecektir. Bu durumda, fiske hareketleriyle dolaşmaya alışmış insanlar, eski yöntemlerine başvuracaklar ve kullanımda zorlanacaklardır. 3D Touch özelliğini, Android ve Windows işletim sistemlerindeki içerik menülerine benzetebiliriz. Bu özelliklere zaten kısmen alışkın olduğumuzdan, kullanımlarına aşinalık kazanmak zor olmayabilir. iPhone 6S ve 6S+ ile hayatımıza gelen 3D Touch teknolojisiyle ilgili bahsedeceklerimiz şimdilik bu kadar. Bu modeller ülkemizde satışa sunulduğunda cihazları satın alıp deneyimleyen arkadaşlar, gerektiğinde ayrıntılı açıklamaları yapacaklardır.

Kategori: 

2 Yorum