Apple Haritalar

Apple haritalar: gitmek istediğimiz yere gerek sesli, gerekse de görsel tariflerle en kısa yoldan ve en kısa sürede ulaşmamızı sağlayan bir uygulamadır. Uygulama; ister yaya olarak, ister araç içinde, ister isek toplu taşıma ile istediğimiz noktaya navigasyon yapma olanağı sunar.
, Navigasyon yapmadan önce yukarıda bahsedilen üç seçenekten birini tercih etmemiz gerekiyor. Evet, yavaş yavaş uygulamayı tanımaya başlayalım.

Öncelikle Uygulamayı başlatmak için ekrandan haritalara tıklıyoruz. Bizi haritalar uygulaması şık tasarımıyla karşılıyor. Burada bizi ilgilendiren tasarımı değil işlevleri deyip ekrandaki öğeleri tanıyoruz:

A. YOL TARİFİ:

burası uygulamaya gitmek istediğimiz yeri belirteceğimiz kısımdır. Buraya her hangi bir adresi, cadde, sokak, mahalle ismini belirterek navigasyon yapabiliriz. “yol tarifi” butonu ekranımızın en üst sol tarafında şebeke sinyal çubuğunun hemen altında yer alır. Süpürme hareketine göre ise en soldadır. Hemen çift tıklayarak içindekileri görüyoruz. Yol tarifi menüsünden çıkmak için Yine telefonumuz dikey konumdayken şebeke sinyal çubuğunun hemen altında süpürme hareketine göre en soldan birinci olan “vazgeç” butonunu kullanabiliriz. Böylece uygulama ana ekranına dönmüş oluruz.

  • 1. SÜRÜŞ İÇİN YOL TARİFİ: Vazgeç butonunun sağ tarafında yer alan süpürme hareketine göre sağa doğru ikinci seçenek, araç ile navigasyon yaparken kullanılır.
  • 2. YÜRÜME İÇİN YOL TARİFİ: adından da anlaşılacağı üzere yürürken yaya olarak kullanabileceğimiz seçenektir. Sürüş için yol tarifi seçeneğinin hemen sağ tarafında yer alır. Süpürme hareketine göre en soldan üçüncü sıradadır.
  • 3. TOPLU TAŞIMA İLE YOL TARİFİ: yine adından da anlaşılacağı üzere toplu taşıma araçlarıyla navigasyon yapılabilmesine olanak veren bir seçenektir. Yürüme için yol tarifi seçeneğinin hemen sağ tarafında, süpürme hareketine göre soldan sağa doğru dördüncü sırada yer alır.
  • 4. YOL BUTONU: bu buton aşağıdan başlangıç ve bitiş noktalarını belirttiğimiz zaman aktif hale gelir. Belirtmiş olduğumuz başlangıç noktasından bitiş noktasına olan yol güzergâhının harita üzerinde verir. Bu buton ekranın sağ tarafında batarya durum çubuğunun hemen altında yer alır. Süpürme hareketine göre ise soldan sağa doğru beşinci sırada yer alır.
  • 5. BAŞLANGIÇ YERİ: bu yazma kutusu navigasyonu başlatacağımız noktayı belirtmek için kullanılır. Kutunun üzerine geldiğimizde varsayılan olarak içi doludur ve içinde “şuan ki yer” ibaresi yer alır. Buda uygulamanın bizim bulunduğumuz noktayı saptadığı anlamına gelir. Eğer bulunduğumuz noktadan navigasyon yapacaksak burayı değiştirmeden geçebiliriz. Herhangi bir a noktası ile b noktası arasındaki mesafeyi, tahmini varış süreleri gibi buna benzer bilgileri almak istiyorsak buraya bir adres ya da sokak, cadde, şehir, ilçe ismi yazabiliriz. Biz yazmaya başladığımızda hemen başlangıç noktası kutusunun altında ilişkili sonuçlar listelenecektir. Parmağımızla üzerine gelip çift tıklamak suretiyle de listelenen öğelerden seçim yapabiliriz. Başlangıç noktası kutusu; sürüş için yol tarifi, yürüme için yol tarifi ve toplu taşıma ile yol tarifi seçeneklerinin hemen altında, süpürme hareketine göre ise soldan sağa doğru altıncı sırada yer alır.
  • Not: uygulamanın bulunduğumuz yeri saptayabilmesi için ayarlar\gizlilik\konum servisleri içinden konum servislerinin açık olması ve haritalar seçeneğinin açık olması gerekiyor.

  • 6. YÖNÜ DEĞİŞTİR BUTONU: bu buton başlangıç ve bitiş noktalarına girdiğimiz adreslerin yerlerini değiştirir. Yani başlangıç yerini bitiş yerine, bitiş yerini başlangıç yerine taşır. Bu buton ekranın sol üst tarafında vazgeç butonunun biraz altında, başlangıç yeri kutusunun sol tarafında, süpürme hareketine göre yedinci sırada yer alır.
  • 7. BİTİŞ YERİ: bu kutu navigasyon yapacağımız yerin belirtildiği alandır. Yukarıda olduğu gibi buraya istenilen şekilde adres tanımlaması yapılabilir. Hiçbir şey yazmadan parmağımızı aşağıya doğru kaydırdığımızda daha önce yapmış olduğumuz aramaların bazılarını görmek mümkün olacaktır. Bitiş yeri kutusu başlangıç yeri kutusunun hemen altında süpürme hareketine göre soldan sağa doğru sekizinci sırada yer alır. Bütün bu tanımlamaları yaptıktan sonra sağ taraftaki yol düğmesine basarak uygulamanın bir rota çizmesini bekliyoruz.

Not: diğer uygulamalarda olduğu gibi yazdığımız değerleri metni sil butonuyla kısa yoldan silebiliriz. Bunun için başlangıç yeri veya bitiş yeri alanlarından hangisini temizlemek istiyorsak çift tıkladıktan sonra parmağımızı bir kere sağa süpürerek metni sil butonuna ulaşabiliriz ya da ekranın sağ üst tarafında metni sil butonunu parmağımızla arayabiliriz.

Her şey yolunda gitti. Başlangıç ve bitiş noktalarını tanımladık. Yol butonuna bastık ve karşımıza yol güzergâhımız çıktı. Burada ekranın üst tarafını parmağımızla kontrol ettiğimizde belirlemiş olduğumuz yere ait mesafe, tahmini zaman gibi güzergâh bilgilerine ulaşabiliriz. Eğer amacımız sadece bu bilgilere ulaşmak ise işimiz buraya kadar diyerek uygulamadan çıkabiliriz veya ekranın sol üst tarafında şebeke sinyal çubuğunun hemen altındaki sil butonuna çift tıklayarak yeni bir yol güzergâh bilgisi arayabiliriz. Eğer amacımız buraya navigasyon yapmak ise ekranın sağ üst tarafında batarya durum çubuğunun hemen altında bulunan başlat butonuna çift tıklayarak navigasyonu başlatabiliriz. Yine ekranın alt tarafını kontrol ettiğimizde “izleme”, “3B görüntü”, “yol tarifi”, “ayarlar” gibi seçeneklerin olduğunu görüyoruz. Bu seçenekler aşağıda açıklanacaktır. Ancak burada “3b görüntü” ile güzergâhı kuş bakışı olarak görüntüleyebilir, alt taraftaki “yol tarifi” seçeneğiyle de navigasyona başlamadan detaylı yol tarifini alabiliriz. Uygulama, “başlat” butonuna bastığımız andan itibaren 50 metre sonra a noktasından sola, b noktasından c noktasına doğru karşıya geçin şeklinde tarifler vermeye başlayacaktır. Sesli komutların yanında görsel komutlar ekranın sol üst tarafında sunuluyor.

Parmağımızla ekranın sol üst tarafını kontrol ettiğimizde VoiceOver “yön1-3 50 metre sonra sola dönün” şeklinde bilgiler veriyor. Hemen üstünde ise varış zamanıyla ilgili bilgiler yer alıyor. Sağa sola süpürme hareketi yaparak parmak kaydırma yöntemiyle bulamadığımız bilgilere daha kolay ulaşabiliriz. Dikkat ettiğimizde yukarıda yön 1-3 diye bir ibareden bahsettik. Bunun anlamı: 3 tane yol var şuan birinci yoldayız demektir. Biz ilerledikçe bu mesaj “yol 2-3, yol 3-3” şeklinde değişecektir. Bu arada yol bilgisinin üzerindeyken yukarı aşağı rotor hareketi yaptığımızda diğer yolları da ayrıntısıyla VoiceOver'dan duyabiliriz.

Üçüncü yolumuzu da tamamladıktan sonra, uygulama bize “hedefe ulaştınız” şeklinde bir mesaj duyuracaktır. O andan itibaren hedefe ulaşmış oluyoruz ve navigasyon otomatik sonlanmış oluyor. Bu arada navigasyon yaparken yön bilgisi ve varış bilgileri dışında ekranın ortalarına dokunduktan sonra yukarı aşağı rotor hareketi yaparak ilgi çekici yerleri VoiceOver'dan duyabiliriz. Eğer bu mesajı duyamıyorsak rotoru “ilgi çekici yerler” olarak ayarlamamız gerekiyor olabilir.

Navigasyonu yarıda kesmek istendiğinde sağa sola süpürme hareketiyle “şuan ki yer” ibaresi bulunur ve çift tıklanır. Çift tıklandığında ekranın sol üst tarafında “bitir” butonu belirecektir. Eğer bitir” butonu parmak kaydırma yöntemiyle bulunamıyorsa sağa sola süpürme hareketiyle de bulunabilir. Çift tıklandığında navigasyondan çıkılacaktır.

B. ARAMA YAPIN VEYA ADRES GİRİN:

Bu kutu bir arama kutusu olup aslında yol tarifi menüsü altında gördüğümüz başlangıç yeri ve bitiş yeri kutularından farkı yoktur. Yol tarifi menüsünde gördüğümüz üzere yine buraya da herhangi bir il, ilçe, mahalle, cadde, sokak ismi yazabileceğimiz gibi doğrudan a mahallesi, b caddesi, no:01 İstanbul tarzında doğrudan adres de girebiliriz. Ancak şunu belirtmekte fayda var: kapı numara bilgisinin her yerde çalışmayacağını unutmamak gerekir.

Yukarıda adresi girdiğimizi varsayalım ve klavyenin sağ alt tarafındaki ara düğmesine basalım. Hemen şunu da belirtelim: uygulamadan “adres bulunamadı yada eşleşme bulunamadı” ve benzeri mesaj alırsak, adresi daha sade bir şekilde girmemiz gerekiyor. Biz girmiş olduğumuz adresi bulduğumuzu varsayalım. Karşımıza gelen ekranın sol üst tarafında “yol tarifi” butonu, hemen sağ tarafında ekranın üst orta tarafında adresin yazılı olduğu biraz önce kullanmış olduğumuz adres arama kutusu, yine hemen sağ tarafta ekranın sağ üst tarafında “yer imleri” menüsü yer alıyor. Dilersek adres arama kutusunu kullanarak adresi değiştirebiliriz. Sol taraftaki yol tarifi menüsünü kullanarak belirtmiş olduğumuz adrese a bölümünde bahsetmiş olduğumuz yönergeleri izleyerek navigasyon yapabiliriz. Parmağımızı ekranın ortalarına kaydırdığımızda VoiceOver'dan “açılır pencereyi kapat” şeklinde bir mesaj duyuyoruz. Çift tıklamamız halinde açılan minik pencereyi kapatabiliriz. Yine parmağımızı sağa sola süpürme hareketi yaparak “daha fazla bilgi” şeklinde bir menüye rastlıyoruz. Birazda burayı tanıyalım:

  • 1. PAYLAŞ: bu menü aracılığıyla bulmuş olduğumuz adresi arkadaşlarımızla paylaşmamız mümkün. Paylaş menüsüne çift tıkladığımızda karşımıza AirDrop ile paylaş, mesaj gönder, e-postala, twitter, facebook ve yer imi ekle gibi seçenekler çıkıyor. Bulunduğumuz konumu paylaşmak için bize en uygun seçeneği seçerek işlem yapabiliriz.
  • 2. BURAYA YOL TARİFİ / BURADAN YOL TARİFİ: Aslında menü isimleri menüler hakkında bize yeterince ip ucu veriyor. “Buraya yol tarifi” menüsüyle arama kutusunu kullanarak belirlemiş olduğumuz adrese ister bulunduğumuz yerden istersek farklı bir adresten navigasyon yapabiliriz. “Buradan yol tarifi” menüsü ise tam tersi olarak belirlemiş olduğumuz adresten farklı bir adrese navigasyon yapılmasına olanak verir. Her iki menünün kullanımı "A" bölümünde bahsedilen navigasyon yapımıyla aynıdır.
  • 3. TOPLU TAŞIMA İLE YOL TARİFİ: yine belirlemiş olduğumuz adrese toplu taşıma ile navigasyon yapılmasına olanak verir. Çift tıkladığımızda bir uygulama seçmemiz istenecektir.
  • 4. YENİ KİŞİ YARAT – VAR OLAN KİŞİYE EKLE: “yeni kişi yarat menüsü sayesinde istersek bulunduğumuz adresi telefon kişilerimiz listesine sanki bir kişiymiş gibi ekleyebilir, ekleme esnasında telefon numaraları tanımlayabilir, ad soyad bilgisi girebilir, rehberimize bir isim eklerken girilebilen tüm bilgileri bu esnada girebiliriz. “var olan kişiye ekle” menüsüyle ise daha önce eklemiş olduğumuz bir kişiye haritadan bulduğumuz adresi otomatikman ekleyebiliriz. Ekleme esnasında adres satırı haritadaki adresle doldurulacaktır.
  • 5. YER İMLERİNE EKLE: bu menü aracılığıyla belirlemiş olduğumuz adresi, sonra daha hızlı ulaşmak için yer imlerine eklememize olanak verir. Çift tıkladığımızda uygulama bizden yer imi ismi isteyecektir. Varsayılan olarak adresimiz yazılı olacaktır; İstersek yazılı değeri silerek kendimiz bir isim verebiliriz.
  • 6. SORUN BİLDİR: buradan ise adresle ilgili sorunların Apple'a bildirilmesi işlemini yapabiliriz. Bu menüyü açtığımızda sorunu en iyi tanımlayan seçeneği belirleyip sorunu Apple'a bildirebiliriz.

C. YER İMLERİ MENÜSÜ:

bu menüden daha önce kaydettiğimiz yer imlerinin listesine, son aranan yerlere ve kişi konumlarına ulaşabiliriz. Menüyü açtığımızda kayıtlı yer imlerimizi görüyoruz her hangi bir yer iminin üzerindeyken yukarı aşağı rotor hareketi yaptığımızda yer imini silebiliriz. Yine sol üst köşeden “düzenle” butonuna basarakta yer imlerini detaylı olarak düzenleyebiliriz. Burada “sil”, “yeniden düzenle” gibi mesajlar duyacağız. “yeniden düzenle” mesajını duyduğumuzda ilgili yer imini çift tıklayıp ikinci tıkı basılı tutarak yukarı aşağı yapmak suretiyle imin sırasını da ayarlayabiliriz. Yine yer imleri menüsündeyken ekranın alt tarafını kontrol ettiğimizde daha önce yaptığımız aramalara ulaşabilmek için “son arananlar” seçeneğini de görebiliyoruz. Bu seçeneği aktifleştirdiğimizde daha önce yapmış olduğumuz adres aramaları bize sunuluyor. İstersek tekrar kullanabiliriz. Kişiler seçeneğiyle de kişi konumlarına kısa yoldan ulaşmak mümkün.

D. İZLEME VE 3B GÖRÜNÜM:

bu seçenekler ekranın en alt kısmında bulunur; İzleme seçeneği başlangıçta kapalı olarak gelir ve açık, kapalı ve istikametli açık olmak üzere üç türlü kullanımı mümkündür. Seçenekler arasında çift tıklama metodu kullanılarak geçiş yapılır. İzlemeyi açık hale getirdiğimizde çevremizdeki yerleri harita üzerinde görsel olarak gezebiliriz. “istikametli açık” seçeneğini aktifleştirdiğimizde ise ekranın sağ üst köşesinde yer imleri menüsünün altında bir pusula çıkar ve yönümüzü buradan görebiliriz. Bunun yanında VoiceOver burada bize sadece döndüğümüz yöndeki sokak, cadde isimlerini söyler. Eğer konumların tepeden kuş bakışı görünmesini istiyorsak “3B görüntüsü” seçeneğini açık hale getirmemiz gerekmektedir.

E. AYARLAR:

Burada haritayla alakalı küçük ayarlar yapabiliriz. Harita görünümünü “standart”, “hibrit”, “uydu” görünümlerine ayarlayabiliriz. Yine aşağılara doğru ilerlediğimizde diğer seçeneklere ulaşabilir kendimize göre ayarlamalar yapabiliriz. Tüm ayarlamalar bitince ekranın sağ üst köşesindeki” bitti” butonuna basmayı unutmayalım.

Haritalar uygulamasıyla ilişkili “ayarlar\haritalar” menüsünede göz atalım. Bu menüden harita yönlendirme ses yüksekliğini ayarlayabilir, mesafe birimini değiştirebilir, harita etiket ayarını yapabilir ve varsayılan olarak navigasyon birimimizi yürüme veya araba sürme şeklinde ayarlayabiliriz. Kullanıcılar kendi tercihlerine göre buradaki ayarları yapılandırabilirler.

Burada yazılamayan noktaları kullanıcılar deneme yanılma yoluyla rahatlıkla bulabilirler. Haritalar uygulamasında kimi zaman parmak kaydırma yöntemi kusursuz erişim sunsa da bu her zaman geçerli değildir. Bazende süpürme hareketi menülere ulaşmada kusursuz erişim sağlıyor. Burada her iki hareketi de kullanarak menüler arasında dolaşabiliriz. Şunu unutmamak gerekiyor ki kılavuzlar sadece işin teorisini anlatır. Pratiğe dökmek kullanıcının deneyimiyle mümkündür.

Not: yeni iOS sürümlerinde ufak tefek değişiklikler olsa da, haritalar uygulamasının çalışma mantığı benzerlik içermektedir.

Kategori: