Apple Watch: Keyif mi İhtiyaç mı?

Giriş

Merhaba değerli arkadaşlar, yazacağım satırlar hem bilgi alış verişi ve konunun tartışılmasını amaçlamak, hem de geçtiğimiz Cuma'dan bu yana bir Watch Series3 alan bir kullanıcı olarak birkaç gün sonrası edindiğim izlenimleri aktarmak üzerine olacak.
Aylardır konuya da yazdığım soruyu sordum kendime. Keyif mi yoksa ihtiyaç mıydı Apple Watch?
Elbet ki bu soruyu aleti almadan önce buraya da sorabilirdim, ben yaşanmış tecrübeleri daha az dikkate alan, çoğu zaman bir benzerini de kendi deneyimlemek isteyen bir yapıda olduğumdan, yenilen kazıkların toplamı olduğuna inananlardanım tecrübenin :) ki Watch aldıktan sonra benzeri bir düşünceye sahip olmadım değil şu birkaç gün içerisinde.
İnternette tonla bilgi bulunabilir cihazın neler için kullanılabildiğine yönelik, ancak bendeniz bunu ilk elden deneyimleyen olarak şunu söyleyebilirim saatin bana çıkardığı uyarılar ve geneli düşünüldüğünde. Cihazla sık antrenmanları olan sporcular ve egzersizi önceleyen insanların belli ki daha çok vakit geçireceği aşikâr. Her ne kadar Mac'inizi yakınındayken bununnan açabiliyosunuz, telefonnan neyin gonuşabiliyonuz dense de eğer yoğun bir Mac kullanıcısı değilseniz ve validenize kaptırmış iseniz bendeniz gibi Mac'inizi, bu özelliklerin geneline bakıldığında benim için pek de faydalı değil bu söylediğim kilit işi. Ayrıca gününün yüksek bir saat dilimi birçok insan gibi oturmaya endeksli olan beni harekete teşvik etmeye çalışıyor garibim ancak ben kendisini pek sallamıyorum o ayrı. Gene de amanın da kalori hedefini tamamladın, aynen böyle devam et diyen bir şirinlikle üzerinde bulundurduğu Taptic Engine motoru vasıtasıyla bileğimi dürtüyor olsa da bu bende pek de etkili olmuyor belirteyim.
Arif'in Manchester ağlarını havalandırdığı golü ararken nelere denk gelen youtube araştırıcıları benzeri, AirPods almaya gidip bir Watch alan ben, terleyenler için daha uygun dedikleri, kutusunun üzerinde kabartma olarak da logosu hissedilen ve kordonu bolca delikle terlemeyi uzaklaştırmaya yarasın diye tasarlandığını düşündüğüm Series 3 Nike Plus modelini satın aldım.
Verilen paraya bakıldığında, destekleyen çok az uygulamanın saat üzerinden kullanımı ki bunu sadece maillerimi doğrudan alet üzerinde kontrol ile başarabildim, diğer tüm uygulamalarınıza gelen bildirimlerinizi saatten görebiliyor, telefonunuzu cebinizden çıkarmak veya elinize almak benzeri şeylere ihtiyaç duymuyorsunuz, bu en büyük artısı olmakla beraber, bildirimde yer alan bir haberse detayına erişebileceğim bir haber uygulaması bulamadım, mesaj veya WhatsApp ise yazılı mesajları görüp dikte ile veya hazır kalıp cümlelerden biri, emojiler ile yanıtlayabilme cihazın yapabildikleri. Ha bir de sanırım Apple kullanıcılarının yönlendirdikleri sesli mesajları da oynatabiliyor Allah razı olsun :)
Bunun yanında, almaya karar verip de Watch aldığım Apple AirPods benzeri bluetooth cihazlarla da etkileşimi oluyomuş bu kardeşimizin, ben alamadığım için deneyemedim :)elimdeki bluetooth hoparlörlerle de henüz deneyimleyemedim. Bir de yine Apple müzik kullanıyorsanız, cihaza albümlerinizi indirip çalabilmeniz ve programlar için 8 gigabite deseler de size 5 küsurunu verdikleri bi hafızası var cihazın.
Üzerindeki gps'nin sadece koşu için kullanılabilir olduğunu düşünmek istemiyorum, ancak sanırım Türkiye’ye gelen ve hücresel destekli olmayan bu modellerle telefonsuz bir şey, daha doğrusu akıllı saat diyebilecekleri boyutta bişey yapamadığınızı kendi adıma söyleyeyim. Ona biraz daha zaman ve yolunacak benim gibi kazlar var daha desek daha doğru :) birkaç seneye mobilite arttıkça bu tip saatleri daha çok yeteneklendirirler öngörüsündeyim.
Gps ile ilgili durumu bu makaleyi okuyup da eğer saat ile navigasyon yapmayı başarabilmişler var ise yorum olarak yazabilirler, zira ben Watch üzerinde telefonumda kurulu olan harita dışında farklı bir navigasyon uygulamasının yansıdığını göremedim. Telefonumda Google Maps, Navigon, Tomtom Turkey gibi uygulamalar var ancak belki uzun süredir açmadığımdan senkron olamamışlardır diye düşünüyorum.
Harita üzerinden bir yeri aratabiliyorsunuz ki bunun için dikte ve kişiler şeklinde iki seçenek mevcut. Ben dikteyle bir arama gerçekleştirdim ve sonuçları görebildim. Ancak uygun bir zaman belirleyip bir yere navigasyon gerçekleştiriliyor mu henüz deneyemedim. Sadece bir güzergâh içerisinde yürümeyi seçtim ve en sonda bulunan, gideceğim yerin bulunduğu ilçeyi gösteren alana çift dokundum ve sanırım navigasyon başladı. Burada adım adım ne yapılacağını tek tek gösteren bir bütünlük vardı, x yerden sola, y noktadan sağa ve z noktasında ilerlemeye devam edin benzeri.
Bu alana siz de benim gibi girer ve bir türlü çıkamama açmazını tecrübe ederseniz, herhangi bir adım üzerinde saate hafifçe bastırın, gelen ses ve titreşim bildirimleri sonrası bitir düğmesine odaklanarak çift dokunup çıkabilirsiniz.
Saati yüzmede deneyimleyemesem de hayalimdeki gibi pusulasından nereye gittiğim benzeri verilere pek de bakamayacağım gibi. Zira cihaz suyu yiyince hoparlörünün kötü bir boğukluğa yöneldiği söyleniyordu okumalarımda. Ayrıca cihazda su kilidi şeklinde bir özellik var, bu da saati salt görsel kullanım yapabilelim diye kilitliyor anlaşılan ki gene ağırlıklı düşünülenler görenler bu saatte. . Yine su kilidi ekrandaki öğelerin kullanımını dokunsal açıdan kilitleyerek farklı fonksiyonları öne alacak şekilde yapılandırılmıştır diye düşünmekteyim, kendisini yüzmede VO açıkken deneyimleyemedim henüz.
Bunların yanında, saatimiz üzerinde günlük aktivite çıkarma, kalbin fazlaca attı gardaş bi sıkıntı mı var oturduğun yerde bu kadar helecan olmaz, azıcık nefes egzersizi yap diye tüm kadranlarda neredeyse önünüze koyduğu nefes, kalp atış hızı, aktivite uygulamaları doğru kullanıldığında aslında şeker bişeye de dönüşebiliyor cihaz bir bakıma. 

Saate Genel Bakış, Ayarlama ve Kullanıma Yönelik Birkaç Kelam

Cihazın nasıl kullanıldığından bahset artık yeter kişisel taraflarını okuduğumuz bu yazının diyorsunuzdur diye düşünüp, kendi öğrendiklerimle başlayayım.
Apple'ın başından sonuna bağımsız biçimde cihaz kullanmamıza olanak tanıyan erişilebilirlik kuralı bu cihaz için de geçerli. Böylelikle cihazı ilk kez açtığınızda Voice Over'ı kendiniz açıp kurulumları gerçekleştirebiliyorsunuz.
Kurulumu yapabilmek oldukça sezgisel. VoiceOver ilk açıldığındaki standart dil kısmını geçtiğinizde cihazınızı telefonunuza tanıtmak üzere seçenekler sunuyor size, ille bunu yaparak ayarla demiyor. Ben bu seçeneklerden cihazla telefon kamerasını birbirine yaklaştırarak sanırım saat üzerinde çıkan QR benzeri bir kod var, onu okutmayı başararak tanıtma işlemini başlattım. Yaklaşık 5 dakika içerisinde, saat ve telefonunuz eş zamanlı sizi yönlendirerek kurulum adımlarını gerçekleştirmenizi sağlıyor.
Kurulumda varsayılan olarak açık gelen, telefonunuzdaki uygun uygulamalardan Watch için destek sunanlar varsa, onların uygulamaları da saatinize otomatik indiriliyor. Uygulama dediğime de bakmayın ha. Olanların birçoğunda ki tweet, sosyal medya benzeri yoğun ihtiyaç duyulanları için söylemeliyim ki, çok temel fonksiyonları size sunan bir yapı mevcut. Bu nedenden cihaz üzeri bildirim takibi tarafında kalmanın çok da ilerisini vaat etmiyor cihaz bize..
Gözlemlerim çoğunluk öznel görüldüğü üzere, ilk izlenimlerim bana yukarıdakileri yazdırdı kurulum ve saate yönelik genel bakışım sonrası.

Kullanıma Yönelik bilgiler ve Saatin Yapısı

Saatimiz iPhone kutusunu bilenlerinize verebileceğim en yakın betimlemeyle, daha uzun ve içerisinde saat olmasının verdiği yapıyla daha ince tasarlanmış olarak geliyor.
Saat Apple'ın sert, üzeri jelatinli, açılırken içerisindeki vakum hissiyatını diğer Apple cihazlardan da hissedebileceğiniz şekilde, asil bir biçimde kendisini bizimle buluşturuyor.
Kutu ilk açıldığında uzun bir karton içerisinde, saat üzerinde gelen uzun kordonun bir yedeği bizi karşılıyor. Dikkatli incelemedim ancak kullanım kılavuzu da sanırım bu karton içerisinde olsa gerek.
Bu kartonu kaldırdığınızda, yine kaldırılabilir plastik bir platform içerisinde, jelatinler içerisine sarılmış Apple Watch sere serpe uzanmış, ancak bir o kadar da ince narin yapısıyla bir prenses asaletinde sizinle buluşuyor. Kaldırılarak altına inilmesi gereken birazdan açıklayacağım son katman da dahil, kutunun uzun iki ucunda da ufak çentik biçimli çıkıntılarından kaldırılabilir biçimde tasarlandığından, geçişlerde sizi zorlamıyor.
Saatin içerisinde istirahat ettiği plastik mekanizmayı kaldırdığınızda ise ucunda manyetik özelliğiyle saatinizi kablosuz şarj etmeye yarayan, diğer ucu usb bir şarj kablosu ve iPhone şarj adaptörü boyutlarında bir adaptör sizi karşılıyor.
Kablo üzerinde, saatin altına oturarak mıknatısıyla saati yakalayan, yakaladığı alanın da diğer alana göre çukurlaştırılmış bir yapıda saatin yuvarlağına oturtulabilmesi sağlanacak şekilde tasarlanmış, cam ve mıknatıs birleşiminden oluşturulduğunu düşündüğüm bu parçanın ele çok parlak bir hissiyat ile değerli bir taşı tutuyor izlenimi verdiğini söyleyebilirim. Mac’lerdeki MagSafe özelliğinden esinlenerek tasarlanan bu aparatın üzerine saati yerleştirmenizin ardından şarj işlemi kablosuz diyebileceğimiz, Daha doğrusu saatin bir yerine kablo sokuşturulmaya gerek kalmaksızın gerçekleştiriliyor. :) Zaten bu özelliği geliştiren Apple, yeni çıkan 8 ve x iPhone'lara benzer bir kablosuz şarj teknolojisine geçiş için bu alt yapıyı kullanıyor temelde.
Cihazın eşleştirme adımları esnasında sorulanlardan biri bilek tercihiniz. Bu tercihi daha sonra saat ayarlarından dilediğiniz bileği yeniden seçerek özelleştirmeniz mümkün. Ben sol bilek için özelleştirdim, aşağıda açıklayacaklarımı da bu temelde şekillendireceğim.
Saatin iki yanından aşağı doğru inen kordonlar iki farklı özellikle birleşiyor. Sol bileğe takıldığında, cihazı önünüzde iki yanından kordon uçlarından tuttuğunuzu var sayarsam, sol kordon ucunda yuvarlatılmış, ilkin üst kısmı gibi görünen ancak kolunuza göre ayarlarken alta doğru kıvrılacak olan bir parça var. Bu parçanın ucunda, diğer kordonu deliklerinden sabitlemek üzere bir sivri çıkıntı var. İğne kadar ince olmayan bu çıkıntıyı bir boncuk benzeri tarif edebilirim. Alta doğru incelerek kordona oturan bu sivri uca giren diğer uçtaki deliklerden bileğinize uygun olanını ayarladığınızda, saat bileğinizde güvenli biçimde sabitlemiyor.
Yine önünüze doğru tuttuğunuzda ve cihazın düğmeleri karşıyı gösteriyorken sağınızda kalan uç, ayarlanabilir şekilde bileğinizde sabitlemeniz için deliklere sahip bir uç. Bu uçta bulunan deliklerden birine, yukarıda anlattığım uçtaki sivri çıkıntıyı alt tarafından yerleştirecek biçimde ayarlayarak takabilir, sonra kordon ucunu da kıvırarak çıkıntının yer aldığı ucun devamındaki delikten içeriye itekleyerek kordonun iki tarafı üst üste birleşene kadar işlemi devam ettirip sabitleyebilirsiniz.
Betimleme yeteneğim el verdiğince size kordon bütününü ve saatin nasıl takılacağını anlatmaya çalıştımsa da bu işlem cihazı ilk kez elinize aldığınızda bu denli karmaşık gelmeyecektir diye düşünüyorum. Zira bana sezgisel gelecek biçimde işlemi nerdeyse 10 saniye içerisinde yapmama olanak sağlayacak kadar basit gelmişti.
Saat ile gelen kordon seçenekleri hayli farklı ve özelleştirilebilir olduğundan, benim size anlattığım kordon cihazla beraber başlangıç olarak fiyatlandırılan klasik veya Nike Plus modellerinde yer alan kordon, bunu belirteyim. Satın alacağınız kordonlara göre şekil ve takma türleri değişkenlik gösterecektir.
Saatin bir dikdörtgenin kenarları yuvarlatılarak oluşturulmuş şık tasarımının kordon uçlarının bulunmadığı iki uzun kenarında ise şunlar mevcut.
Bileğinizi saate bakan bir gören gibi kaldırdığınızda parmak uçlarınızı gösteren kenarda bir yuvarlak analok (akrepli yelkovanlı) saat kurma kolu özelliğini andıran, aynı zamanda da üzerine basılabilir özellikte olan digital Crown adı verilen bir düğme var. Düğme çevrildiği zaman ayarlanan işlemlere göre değişiklik gösterse de, ben çokça seçenek olan bir alanda, tıpkı iOS cihazlardaki benzeri üç parmağın aşağı yukarı itildiğinde ilerletildiği sayfa geçişlerini gerçekleştiren özelliği gibi bir tercih belirlemişler çevrildiğinde bunu gerçekleştiriyor, bu şekilde kullanıyorum, çok işe yarıyor. Dilerseniz öğeler arasında dolaşacak biçimde de ayarlayabiliyor, süpürme hareketi yerine bu düğmeyle ekrandaki nesneler arasında çevirerek dolaşabiliyorsunuz.

Digital Crown

Digital Crown'a hem çevirilebilir, hem de basılabilir bir fonksiyon uygulanmış. Her basışınızda iki ekran arasında gezebiliyorsunuz. Bunlar saat kadranı ve uygulamaların bulunduğu alanlar. Uygulamalar için az sonra bahsi geçecek Dock alanında da bir geçiş düğmesi mevcut ekrandaki simgeler arasında.
Digital Crown’a basılı tutarak Siri'yi de çağırabiliyorsunuz. Yalnız Türkçe Siri komutlara sesli değil, yazılı cevap verdiğinden, arama yapma dışındaki etkileşimli işlemlerde cihaz üzerinde size cevap olarak ne yazdığını bulup işlem yapabilmeyi ben beceremediğimden önermiyorum.
Son olarak saatin kurulum için kutusundan çıkarılması ardından kendimizin gerçekleştireceği ilk açılışta Voice Over'ı çağırmak için bu düğmeye üç kez basmanız yetiyor. Saati bir görenle kurduysanız bu özelliği telefon içerisinde bulunan Watch uygulaması içerisindeki ayarları üzerinden özelleştirebiliyorsunuz.

Güç Düğmesi

Digital Crown'ın hemen yanında konumlandırılan uzun düğmenin ana işlevi, cihaz kapalıyken açmak, açıkken de kapatma seçeneğini devreye alan soru diyaloğunu önünüze getirmek. Bu uzun basışta acil SOS düğmesi de ekranda belirecek.
Tuşa kısa basıldığında ise saatin Dock kısmını açıyor. Burayı saatin ayarlarından favori uygulamalarınızı yerleştirecek biçimde yahut kullanılan son uygulamaları sıralayacak biçimde özelleştirebiliyorsunuz.
Cihazın omzunuza doğru ilerlenen çizgiyi gösteren diğer kenarındaysa hoparlör ve mikrofon konumlandırılmış. Kalabalık ortamlarda duymanızın kimi zaman zorlaştığını söylesem de, genel anlamda bir saat için fena bir ses seviyesi yok diyebilirim. VoiceOver sesi bazen kolay duyulmasa da, telefonunuzda çalan bir aramayı yanıtladığınızda epey rahat biçimde duyabileceğiniz bir konuşma netliğinde görüşme gerçekleştirebiliyorsunuz.

Ayarlara Genel Bakış

Ayarların saat üzeri ve telefonunuzda bulunan Watch uygulamasındaki saatim sekmesi üzerinden yapılan tercih bütününden oluştuğunu söyleyebilirim. Saat üzerinde bir ayarlar kısa yolu ve seçenek bütünü bulunsa da, telefon içerisindeki Watch uygulamasında bulunan saatim sekmesi üzerindeki ayarlar kadar geniş skalada bir ayar bütünü yok. Bu nedenden erişilebilirlik seçenekleri de dahil birçok ayarı telefondaki watch uygulamasından yapmanızı öneririm.
Mono ses, voiceOver, büyütme benzeri birkaç ayara izin veren saatinizde, çok kısıtlı VoiceOver ayarlarının size sunulduğunu söylemeliyim. Komuşma hızı, ses yüksekliği, ekran perdesi ve ipuçları dışındaki hiçbir özelliğe müdahale şansınız yok, bunlar da telefonunuz üzerindeki Watch uygulaması içinden, saatim sekmesinden yapılabilen ayarlar.
Saat üzerinde bulunan ayarlar içerisinde ise genel, erişilebilirlik tarafında VoiceOver adına açık kapalı durumunu denetleme dışında bir seçenek yok. Erişilebilirlik içerisinde büyütme, hareketi azalt benzeri seçenekleri bulabilirsiniz. Ancak en kapsamlı ayarları telefon üzeri Watch sağlıyor. Buradan iOS cihazlarımızda da gerçekleştirdiğimiz hareketi azalt seçeneğinin etkinleştirilmesinin, saatin şarjı ve VoiceOver tepkimelerine katkısı olacağından açılmasını öneririm.
Cihazda ekran perdesi seçeneğine yer verilmiş. Bu da yine telefon üzerinden değiştirilebiliyor. Konuşma hızı, ses yüksekliği benzeri ayarlar da yine telefondan yapılıyor.
Saat üzeri ayarlar içerisinden uyarı sesleri, saat yönü, genel parlaklık ayarları benzeri seçenekler ve sıfırlama sağlayan bir bütünde temel noktalar verilmiş. Bunlar içerisinde saatte bulunan Taptic Engine özelliğinin dokunma şiddetinin ayarlanması, kilidin açılmasını belirleyen tercihler de var. Kilit için önerim ben tersini kullanıyor olsam da bileği kaldırınca açılmasını ve doğrudan VoiceOver’ın kilit açıldığında konuşma özelliklerini kapatmanız yönünde.
Ayar tercihlerinin saatten yapılan tarafında bilek tercihi ve bilek kaldırıldığında uyandır tercihleri görüntülense de soluklar, bu nedenden Watch uygulamasını telefonunuzdan açarak tüm ayarları kapsamlı biçimde yapabileceğinizi belirteyim.
Yine VoiceOver ile ilgili kötü haberlerim var. Saatiniz Türkçe ses olarak Yelda saptanmışla konuşacak ve o çıtır çıtır sesleri de kapatamayacaksınız dolaşım ve tıklama esnasında. Ayrıca cihaz pili %10'un altına düştüğünde ekrana çıkan uyarıdan güç koruma seçeneğini etkinleştirirseniz, cihazınız sadece saat işlevini yerine getirebilir şekilde kendini güncelleyecek ve VoiceOver konuşmayacaktır. Bu nedenden Şarj kablonuzu yanınızda bulundurmanızı, şarj imkanına sahip değilseniz de güç korumayı açmaksızın pil bitene kadar standart kullanımı devam ettirmenizi öneririm.

Dock

Ayarlar içerisinden favori uygulamalarınızı veya kullanım alışkanlıklarınıza göre oluşturacağı sırayı belirlemeye yönelik bir sayfa olan Dock, özelleştirilebilir olması ve küçük bir ekranda en çok arayacağınız şeyleri derli toplu önünüze getirebilmesiyle öne çıkan bir kolaylaştırıcı.
Cihazın uzun tuşuna yani buna güç düğmesi de diyebiliriz, basıldığında çıkan dock içerisinde, Watch'a yüklü uygulamaları görebileceğiniz bir klasöre yönlendiren uygulamalar simgesi de mevcut. Bu ekranı ızgara veya liste görünümü şeklinde kullanabilirsiniz. Liste görünümünde seçenekler fiske hareketiniz dahilinde alfabetik biçimde önünüzdedir, genel tercih bu yöntemin daha kullanılabilir olduğu yönünde benim Watch kullanan arkadaşlarımla yaptığım istişarede. Yalnız uygulamalar liste görünümünde gezilirken eylemler üzerinden beliren düzenleme modu görüntülenmiyor. Uygulamaları düzenlemek ve yerlerini değiştirmek istiyorsanız ızgara modunda bunu yapmanız gerekecek.
Bu Görünüm seçenekleri arasında geçiş yapacağınız seçim alanını açmak için, uygulamaların bulunduğu sayfada tek parmağınızla ekrana biraz bastırarak gerçekleştireceğiniz dokunuşla seçeneklerin ekrana gelmesini sağlayabilir, dilediğinizi tek parmağınızla süpürme hareketiyle üzerine geldikten sonra çift dokunarak etkinleştirebilirsiniz.

Temel Kullanıma Yönelik İpuçları ve VoiceOver Parmak Hareketleri

Söz hazır buraya gelmişken, toparlayabildiğim ölçüde VoiceOver ile kullanılabilen Watch parmak hareketlerini de sıralamaya çalışayım. Burada düğmelerin bulunduğu ve hoparlörün bulunduğu kenarlar sağ ve sol, boş olan ve kordonun iki taraflı saate takıldığı kenarlar ise yukarı ve aşağı olarak ifade edilecektir ki saat kullanımında da bu şekilde yazılmıştır kılavuzunda. Ben sol bilek üzerinden, düğmelerin parmak uçlarımı gösterdiği yeri sağ olarak alıyorum, burada siz de bu durumu referans alıp kendinize göre özelleşbirebilirsiniz.

  • Sağ ve sola tek parmak hareketi: bir sonraki ve bir önceki öğeye odaklanma.
  • Yukarı ve aşağı tek parmak hareketi: saat kadranı ekranındayken ve bir bildirimin üzerinde değilken, denetim merkezi, bildirim merkezi ve üzerinde bulunulan uygulamanın etkinleştirilme eylemleri arasında dolaşmayı sağlar.
  • Tek parmakla çift dokunma: öğe etkinleştirme veya işlem onaylama.
  • Tek parmak çift dokunup uzun basma: Dock ekranında öğe sırasını değiştirme, uygulamaları yerleştirme. Sürüklemeyi ekran üzerinde tek parmakla yaptığınızda uygulama taşınıyor ancak hangi alana geldiğini VO seslendirmiyor..
  • Tek parmak sert basma: uygulamaların görünüm modları arasında geçiş yapılacak alanı açar.
  • İki parmak ile yukarı itme: saat kadranı ekranında denetim merkezini açar. Pil durumu, sessize alma, su kilidi, sinema modu, uçak modu benzeri öğelere buradan ulaşılabilir.
  • İki parmak aşağı çekme: saat kadranı ekranında bildirim merkezini açar. Bazı bildirimler geldiği anda kontrol edilirse bir uyarı penceresi açarak uygun işlemlerin bulunduğu bir alan gösterirken, uzun süreli bakılmayan bildirimleri görüntülemek için ekran aşağı doğru iki parmakla kaydırılmalıdır. Bildirimler üzerinde yukarı ve aşağı tek parmak hareketleriyle silme, etkinleştirme benzeri eylemler arasında dolaşılarak çift dokunulup işlem yapılabilir.
  • Yukarı ve aşağı iki parmak hareketi: dock üzerinden etkinleştirme düğmesi bulunan ve Digital Crown ile ulaşılabilen uygulamalar ekranında uygulamaları yukarı ve aşağı kaydırarak aralarında gezinmek için kullanılır. Bu işlem için Digital Crown da kullanılabilir. Öncesinde Digital Crown ile dolaşma etkinleştirilmelidir.
  • İki parmağı sağa veya sola çekme, saat kadranı ekranındayken listenizde bulunan özelleştirilebilir saat kadranları arasında geçiş yapmanızı sağlar. Saat kadranları: türüne göre içeriğinde farklı uygulama simgeleri ve görseller bulunduran temalara verilen isimdir. Eklenebilen ve özelleştirilebilen tema öğeleri komplikasyonlar olarak adlandırılırlar.
  • İki parmak ile çift dokunma: dikte, arama yanıtlama, çalan parçayı duraklatma benzeri Magic Tab eylemlerini kapsar.
  • İki parmakla üç kez dokunma: uygulamalar, seçenekler benzeri çoklu simge ekranlarında süpürme hareketi benzeri bir dolaşım için Digital Crown’ın kullanılıp kullanılmayacağı tercihini belirler. Açık iken simgeler arasında, kapalıyken ekrandaki sayfa ve satır bütünlükleri arasında dolaşılabilir. Bir mesaj ekranı benzeri çoklu simgelerin bulunduğu alanda Digital Crown sayfa dolaşımına ayarlıysa yani Digital Crown ile dolaşma kapalıysa, hızlıca en son öge olan kapat butonuna odaklanmak kolaylaşabilir.
  • İki parmakla iki kez dokunup basılı tutma: saatin ses yüksekliğini ayarlayabileceğiniz bir alan açar. Basılı tutma bırakıldığında diyalog kapanır. İki parmak Basılı durumdayken iOS cihazlardaki öğe etiketleme sesi duyulur, ardından iki parmak yukarı itildikçe ses seviyesi artar, aşağı çekildikçe azalır. Bu durum VoiceOver tarafından yüzdelik dilimler biçiminde seslendirilir. Bu özellik saatinizin sesini açıp kısar, VoiceOver'ın ses seviyesinin şiddetini telefonunuzdaki Watch uygulamasında bulunan saatim sekmesi, genel, erişilebilirlik tercihlerindeki VoiceOver seçenekleri üzerinden ayarlayabilirsiniz.
  • İki parmakla yukarı aşağı ve yukarı hızlıca kaydırma: iOS cihazlardaki geri hareketini gerçekleştirir.

Ayarlarla ve kullanımla ilgili bir şey daha; telefonunuzdaki Watch içerisinde bulunan VoiceOver ayarları içerisinde, adına Taptic saati dedikleri bir özellik mevcut. Bu özellik üç ayrı şekilde saatin size Taptic Engin motoru kullanılarak titreşimler yoluyla iletilmesini sağlıyor. Uzun, kısa ve Mors alfabesi olarak çeşitlendirilenlerden ben uzunu kullanıyorum. Onlu rakamları belirtmek için saat uzunca titriyor, diğer rakamlar içinse kısa aralıklarla titriyor. Bu işlem için cihaz ekranına tek parmakla iki kez dokunmanız, yalnız bunu yaparken saatin kilitli olması gerekir. Aksi durumda bir uygulamayı etkinleştireceğiniz kısa yol ile karışma durumu söz konusu olacaktır gerçekleştirdiğiniz çift dokunma hareketinin.
Saate tek parmakla iki kez dokunduğunuzda Taptic saat bildirim tercihiniz uzun seçeneğindeyse ve saat 14:35 ise; cihazdan 10 rakamı için bir uzun, 4 rakamı için dört kısa titreşim duyarsınız. Bu titreşimlerin 10'u ve 4'ü bildirenleri aralarında kısa bir bekleme olur. 14 saatini size duyuran ve ona göre biraz daha uzun bir gecikme gerçekleştiren saatiniz, 30 rakamı için üç kez uzun titrer ve kısa bir süre durarak 5 rakamı için beş kısa titreşimle saati söyler.
Diğer Taptic bildirim tercihlerini ben henüz anlayamadığımdan burada da vermem zor. Dilerseniz makalenin sonunda vereceğim Apple Watch kullanım kılavuzu içerisinden detayları inceleyebilirsiniz.

Son Söz

Bu genel bakış ve kişisel görüşlerin iletildiği yazıda Apple Watch nedir ne değildiri vermeye çalışan, olabildiğince açıklayıcı olmaya ve almak isteyenlerin ne ile karşılaşacaklarını bilmesine yönelik düşünceyle toparlanmış bilgiler bulunmaktadır. Detayları arttırmak üzere bir Watch edinebilir veya internet üzerinden daha kapsamlı araştırmalar gerçekleştirebilirsiniz. Umarım faydası dokunur. Yazı yazanlara bir kez daha saygı duydum birkaç gün ara vermek zorunda kalarak bitirdiğim, neredeyse 4 saatimi alan bu yazıyı hazırlarken ve ne kadar zor olduğunu bir kez daha anladım. Eleştireceğim bir yazı olursa bunu daha çok hatırlayacağım. 
Apple Watch Kullanım Kılavuzu: VoiceOver Sayfası

Kategori: 

2 Yorum

Ynt: Apple Watch: Keyif mi İhtiyaç mı?

sağol çağrı. çok açıklayıcı olmuş, almayı erteliyorum o halde. düşüncelerimi perçinledi yazdıkların. bu saati bizim için navigasyon çekici yapacak. bir de sağlık verilerinin gerçekten işe yaradığını görmek. yani anladığım kadarıyla cıhazdan productivity beklemek şu an için çok gerçekçi değil.

Ynt: Apple Watch: Keyif mi İhtiyaç mı?

Emeklerinize sağlık çağrı bey. Zevkle okudum. Gayet güzel ve bilgilendirici bir makale olmuş. Çok akıcı ve aydınlatıcı bir makale kaleme almışsınız.